Etelämantereen Larsen C -jäähyllystä irtaantui vuosi sitten heinäkuussa valtava A-68-niminen jäävuori.

Tekniikan Maailma on seurannut tiiviisti A68:n liikkeitä sen jälkeen. Nyt jäävuoren irtoamisesta on kulunut vuosi, ja avaruusjärjestö Nasa on tarjonnut uuden päivityksen sen liikkeistä.

Käy ilmi, että jäävuori ei ole päässyt etääntymään Larsen C:stä kovinkaan kauas.

Alla olevassa kuvassa vasemmalla näkyy A-68 heinäkuun 30. päivänä vuonna 2017 pian irtoamisensa jälkeen, jolloin se hajosi kahteen osaan.

Oikeanpuoleisesa kuvassa on sama alue tämän vuoden heinäkuun ensimmäisenä päivänä.

Väärävärikuvat on otettu Landsat 8 -satelliitilla olevalla Thermal Infrared Sensor -laitteella. Kuvan värit kuvaavat alueen lämpötiloja: valkoinen on kylmintä ja oranssi lämpimintä.

Vuodessa A-68A on edennyt Weddellinmerelle vain noin 45 kilometrin matkan länsireunastaan mitattuna. Pienempi A-68B on päässyt noin kaksi kertaa niin pitkälle.

A-68A:n hidas eteneminen ei ole ollut aivan yllättävää, koska koska Weddellinmerellä on tiheää merijäätä, mikä hidastaa jäävuoren kulkia. Lisäksi A-68A:n pohjoispää on ajoittain juuttunut pohjaan kiinni, kun ne on osunut matalaan veteen lähellä Bawdenin mannerjäätä.

Vuorovedet ovat kuitenkin Nasan mukaan liikuttaneet vuorta edestakaisin ”kuin autoilija, joka yrittää päästä pois ahtaasta parkkipaikasta”.

Jäävuoren pohjoisreuna on murtunut, kun se on jatkuvasti törmännyt pohjaan. Lisäksi jäävuoren kaakkoisreuna näyttää laajentuneen. Tämä johtuu siitä, että jäävuoren reunaan on tarttunut jäätä, kun se on kulkenut merijään keskellä.

Project Midas on julkaissut myös oheisen animaation jäävuoren liikkeistä.

Tiedotteen mukaan on mahdoton ennustaa, kuinka kauan A-68A pysyy ”jumissa” Weddellinmerellä. Todennäköistä on, että aikanaan jäävuori kulkeutuu virtausten mukana lämpimämmille merialueille, missä se sulaa.