Yhdysvaltalaisen New Yorkin yliopiston tutkijat ovat tarkastelleet Venäjän Twitter-trollibotteja Big Data -tiedejulkaisussa julkistetussa uudessa tutkimuksessa. Tutkimus pitää sisällään paljon uutta tietoa ihmisten poliittisiin mielipiteisiin twiittien avulla vaikuttamaan pyrkivistä automatisoiduista venäläisistä trollikäyttäjistä.

Trollibotit ovat usein Venäjän hallinnon ja sitä tukevien tahojen informaatiosodankäynnin välineitä, jolla levitetään harhaanjohtavaa tietoa internetissä eri kanavia myöten.

Tutkimuksesta uutisoi EurekAlert-sivusto.

Tutkimuksessa merkittävin esitetty löydös oli se, että 93 000 venäläisestä aktiivisesti maan politiikasta twiittaavasta Twitter-tilistä yli 67 prosenttia osoittautui automaattisesti twiittaaviksi trolliboteiksi.

Kyseinen otos on peräisin kahdelta tarkastelujaksolta, joiden aikana tutkijat kävivät noin 15 miljoonaa twiittiä läpi noin 230 000 venäläiseltä Twitter-käyttäjältä. Ensimmäinen jakso ajoittui vuoden 2014 helmikuun ja lokakuun välille ja toinen taas vuoden 2015 tammikuun ja joulukuun välille. Tämän aikavälin sisään mahtuvat muun muassa Itä-Ukrainan sodan alkuhetket ja useat muut vaiheet sekä poliitikko Boris Nemtsovin murha.

Valtaosana tarkastelujaksojen päivistä trollibottien tuottamat twiitit käsittivät yli 50 prosenttia niistä kaikista venäläisistä poliittissävytteisistä twiiteistä, joita 93 000 tarkastellulta tililtä lähetettiin. Tutkijat huomasivat, että vielä korkeampiin lukemiin päästiin niiden 24 päivän aikana, kun Venäjä liitti Krimin niemimaan omaan alueeseensa.

Tutkijat löysivät myös bottitilejä yhdistäviä tunnusmerkkejä, jotka erottavat ne ihmistwiittaajista. Näihin eroavaisuuksiin kuului esimerkiksi se, että botit uudelleentwiittasivat useammin kuin ihmiset.

Tutkijat havaitsivat myös, että yleisin bottityyppi on sellainen, joka twiittaa uutisotsikoita, joista puuttuu linkki alkuperäiseen uutislähteeseen. Tällä tavoin tiettyjä uutisia ja uutismedioita nostetaan hakukoneiden asteikoilla ylemmille sijoille.

Botit harvemmin myöskään paljastivat maantieteellistä sijaintiaan, kun taas ihmisten twiiteistä löytyi usein selvä geolokaatiomerkintä.

Yksi bottitilin paljastava tuntomerkki oli myös se, että botit eivät käyttäneet twiittaamiseen mobiililaitteita juuri lainkaan. Bottien twiitit lähtivät matkaan useimmiten web-alustalta. Useimmat ihmistwiittaajat lähettivät mikroblogiviestejä palvelimelle mobiililaitteesta.