Amerikkalaistutkijat uskovat löytäneensä ensimmäisen erektiohäiriölle altistavan geneettisen riskitekijän. Se tunnistettiin 37 000 miehen perimää analysoimalla.

Tutkijat raportoivat löydöstään Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedejulkaisussa.

Erektiohäiriölle altistava tekijä sijaitsee tutkimuksen mukaan kuudennessa kromosomissa, lokuksessa eli ”geenilokerossa”, jossa sijaitsee SIM1-niminen geeni. Tämän lokuksen variaation havaittiin tutkimuksessa olevan yhteydessä 26 prosenttia kasvaneeseen riskiin sairastua erektiöhäiriöön.

Kasvanut riski oli edelleen havaittavissa sen jälkeen, kun muita erektiohäiriötä aiheuttavia tekijöitä otettiin huomioon.

Tutkijat epäilevät, että erektiohäiriölle altistavat todennäköisesti muut lokuksessa sijaitsevat geenit, jotka vaikuttavat SIM1:n ilmenemiseen.

”Ihmisillä, joilla on perinnöllinen alttius sairastua erektiohäiriöön, geenien välinen komentoketju ei välttämättä toimi oikealla tavalla”, Jorgenson selittää.

Sama geneettinen riskitekijä havaittiin myös myöhemmin, kun tutkijat analysoivat 200 000 brittimiehen perimätietoa sisältävää aineistoa.

”SIM1-geenin lokuksen tunnistaminen erektiohäiriön riskitekijäksi on merkittävä löytö, sillä ongelmalle on pitkään etsitty osasyyllistä geeniperimästä”, tutkimuksen johtaja Eric Jorgenson kertoo tiedotteessa.

Jorgensonin mukaan löytö on samalla ensimmäinen askel uudenlaisen geenipohjaisen terapian kehittämiseen sairauden ehkäisemiseksi. Hän uskoo, että geneettisiä riskitekijöitä tullaan todennäköisesti löytämään lisää tulevaisuudessa suuria aineistoja haravoimalla.

Aiemmin tänä vuonna brittiläinen tutkimusryhmä esijulkaisi raportin, jossa kuvailtiin toisen – lähellä SIM1:tä sijaitsevan – geenin yhteyttä häiriöön. Tutkimus on edelleen vertaisarvioitavana.

Aiheesta uutisoi Gizmodo-sivusto. Tutkimusraporttiin voit tutustua tästä.