Verkkosivusto iFixit on jo ehtinyt tutustumaan uuden MacBook Pro -kannettavan näppäimistöön pintaa syvemmältä, ja tulokset ovat mielenkiintoisia.

Apple uutuuskannettavan näppäimistön kytkimien yhteyteen on lisätty ohut ja patentoitu silikonikalvo, joka paitsi pitää rakenteen tiiviimpänä, myös vaimentaa sivuvaikutuksena näppäinääniä.

Asiaan voi tutustua itse katsomalla verkkosivuston julkaiseman videon.

Itse aihehan on ollut tapetilla jo pitkään, sillä osa Applen MacBook- ja MacBook Pro -kannettavista on viime vuosina kärsinyt näppäimistöongelmista.

Ikävimmillään yksittäiset näppäimet saattavat jumiutua, rikkoutua pysyvästi ja/tai rekisteröidä painalluksia useaan kertaan, minkä seurauksena vireillä on useita oikeusjuttuja Yhdysvalloissa.

Esimerkiksi täällä TM:n toimituksessa on kärsitty 13 tuuman MacBook Pro -kannettavan (vm. 2016) näppäimistön satunnaisen säännöllisestä oikuttelusta. Lisäksi näppäimistö ei yli vuoden totuttelun jälkeenkään tarjoa yhtä luontevaa tuntumaa kirjoittamiseen kuin vanha MacBook Air.

Muun muassa näistä syistä johtuen Apple käynnisti jo kesäkuussa huolto-ohjelman, joka laajentaa ongelmista kärsivien laitteiden takuuaikaa neljään vuoteen. Mikäli oma MacBook Pro -kannettava on jo aiemmin ollut huollossa näppäimistöongelmien vuoksi, rahat on mahdollista saada takaisin.

Näppäimistön ”sormituntuma” jäänee joka tapauksessa yhtä etäiseksi kuin aiemminkin.

Ongelmien syy on näppäimistössä hyödynnettävän perhoskytkimien epäluotettavuus ja vikaherkkyys. Mekanismi ei ainakaan ole tarpeeksi tiivis, koska ajan myötä kontaktipinnoille kertyy pölyä sekä muita epäpuhtauksia.

Verkkosivusto iFixitin uusimmat löydökset siis lähinnä varmistavat, että uuden sukupolven MacBook Pro -kannettavissa ongelmalle on sentään tehty jotain.

Aika näyttää, onko kyseessä hätälaastari vaiko ratkaiseva oivallus.