Olemme aikaisemmin pariinkin kertaan kertoneet ”venäläisestä miehestä”, joka tekee mitä tahtoo – kuten hautaa autoja maahan tai rakentaa Ladaan puiset männät.

Tasapuolisuuden nimissä tällä kertaa kerromme ranskalaisesta miehestä, joka on tehnyt toisenlaisen uroteon. Hän nimittäin löysi ainakin 40 vuotta Ranskan Alpeilla metsässä seisoneen, vuoden 1955 mallisen Volkswagen Typ 2 -pakettiauton eli ensimmäisen sukupolven Transporterin ja kunnosti sen ajokuntoon löytöpaikalla!

Tältä auto näytti, kun sitä suojanneet aaltopellit oli riisuttu pois. Tässä vaiheessa se oli vielä uponneena maahan akseleitaan myöten.

Jarrut olivat tietysti täysin jumissa, joten ne piti uusia ennen kuin autoa päästiin liikuttamaan – saati ajamaan.

Vuonna 1950 esitelty, tekniikaltaan Volkswagen Kuplaan jossain määrin perustuva pakettiauto oli aikanaan yleinen näky, mutta nykyään hyvistä yksilöistä maksetaan todella kovia summia.

Hieman veturia muistuttavan keulansa ansiosta tyyppi on saanut lempinimen ”Junakeula”.

Koska malli on autoharrastajien keskuudessa hyvin suosittu, myös aivan romukuntoiset yksilöt ovat haluttuja ja metsiin aikanaan hylätyt autot haetaan harrastajien talleihin aina kun se on mahdollista.

Tässä tapauksessa urakkaa vaikeutti huomattavasti se, että löytöpaikka oli keskellä metsää ja 1 300 metrin korkeudessa vuoren rinteellä.

Moottorin vaihtaminen kokonaan uuteen oli helpoin ratkaisu, koska vanhan moottori pyörittäminen väkisin olisi vain rikkonut sitä lisää. Onneksi ilmajäähdytteinen Volkkarin moottori on kevyt kantaa ja helppo vaihtaa.

Sieltä se tulee! Lopulta auto saatiin ajokuntoiseksi ja siirto pois korvesta saattoi alkaa. Helppoa ei sekään tosin ollut.

Koska vanha ajoreitti vuorelle oli kasvanut umpeen, kuljetustrailerin tuominen löytöpaikalle olisi ollut haastavaa. Tämä haaste ei ranskalaiselle miehelle kuitenkaan riittänyt, vaan hän päätti muutaman kaverinsa avustuksella kunnostaa auton ajokuntoon löytöpaikalla ja ajaa sen alas vuorelta.

Videolla esitellään koko tapahtumaketju auton löytymisestä aina mutaisia metsäteitä pitkin tapahtuvaan siirtoon asti.

Mies kertoo, kuinka oli kuullut Volkkarin olemassaolosta sienestäjältä, joka löysi auton 15 vuotta sitten.

Alussa auto etsitään, sitten se löytyy ja ostetaan. Kun mies vinssaa autoa irti maasta, hän keksii loistavan idean sen siirtämiseksi. Siitä alkaa eeppinen kunnostusurakka, jonka seurauksena taas yksi Junakeula palaa tieliikenteeseen.

Video: Metsästä löytynyt VW Typ 2 1955 -pakettiauto ja sen kunnostus (13 min 37 s)