Ilmastonmuutoksen ja globalisaation yksi väistämätön seuraus on se, että erilaiset vieraslajit yleistyvät. Tekniikan Maailmakin kirjoitti äskettäin erilaisten vieraslajien kuten jättiputkien ja valkohäntäpeurojen leviämisestä Suomeen.

Ranskassa on viime vuosina hämmästelty hieman ällöttävämpää vieraslajia: niin sanottua vasarapäämatoa, joista jotkut voivat kasvaa jopa metrin mittaisiksi.

PeerJ-julkaisussa on tällä viikolla julkaistu tutkimus, johon on koottu Ranskassa tehtyjä havaintoja vasarapäämadoista. Useissa havainnoissa madot ovat kasvaneet jopa yli 40 senttiä pitkiksi.

Kuva: Pierre Gros

Ranskassa on jo pitkään tehty havaintoja useista vieraista laakamadoista. Laakamadot ovat yleensä korkeintaan 5 senttiä pitkiä, mutta vasarapäälaakamadot ovat paikoin jopa metrin pituisia. Ne ovat kotoisin Aasiasta, missä ne syövät kastematoja.

Tutkimuksessa kerrotaan, että vasarapäämadoista on tehty ainakin viisi havaintoa Ranskasta, Karibialta, Etelä-Amerikasta, Afrikasta ja Oseaniasta.

Ranskasta on tehty havaintoja kahdesta lajista, Bipalium kewensestä ja Diversibipalium multilineatumista, ja niiden pituus voi nousta jopa 49 senttiin.

Diversibipalium-mato. Kuva: Laurent Charles

Tutkijat ovat saaneet näytteitä madoista tavallisilta ihmisiltä. Vanhimmat näytteet ovat vuodelta 1999.

Bipalium kewense -mato tappamassa kastematoa. Kuva: Pierre Gros

Tutkijat sanovat olevansa hämmstyneitä siitä, että 40-senttiset madot ovat voineet levittäytyä kehittyneeseen Euroopan maahan jo 20 vuotta sitten ilman, että asiaan on puututtu tai kiinnitetty huomiota.

”Tämähän on Ranska! Tämän pitäisi olla kehittynyt maa”, sanoo The Washington Post -lehdessä professori Jean-Lou Justine Pariisin luonnonhistoriallisesta museosta. ”Meillä on paljon tiedemiehiä ja yliopistoja kaikkialla.”

Siitä huolimatta matoja ei ole aikaisemmin tunnistettu.

Kansalaisilta saatuja kuvia madoista.