Virtuaalivaluutta bitcoin saattaa kiihdyttää ilmaston lämpenemistä voimakkaasti, jos se otetaan laajaan käyttöön, ilmenee maanantaina julkaistusta tutkimuksesta.

Nature Climate Change -ilmestyneessä tutkimuksessa kerrotaan, että jos bitcoin otetaan käyttöön samalla vauhdilla kuin muitakin uusia teknologioita on otettu viime vuosina, se synnyttäisi yksinään niin paljon päästöjä, että globaalit lämpötilat voivat nousta kahdella asteella vuoteen 2033 mennessä.

”Bitcoin on kryptovaluutta, jolla on raskaat laitevaatimukset, ja tämä tietysti tarkoittaa suurta sähkön kulutusta”, sanoo tiedotteessa tutkimukseen osallistunut Randi Rollins Havaijin yliopistosta.

Bitcoin ja useat muut kryptovaluutat käyttävät paljon sähköä niiden toimintalogiikan vuoksi.  Bitcoin on riippuvainen tietokoneista, jotka ”aikaleimaavat” rahansiirrot meneillään olevaan lohkoketjuun. Tällä vältetään valuutan käyttäminen kahteen kertaan. Verkostoon kuuluvat tietokoneet laskevat jatkuvasti, mikä kuluttaa paljon sähköä.

Bitcoinin sähkönkulutuksesta on viime aikoina ilmestynyt useitakin tutkimuksia. Keväällä julkaistun tutkimuksen mukaan bitcoinin kuluttama sähköenergia on puoli prosenttia koko maailman sähkönkulutuksesta. Tuolloisen arvion mukaan bitcoin-verkosto käyttää noin 2,55 gigawattia sähköä. Se on miltei saman verran kuin Irlannin sähkönkulutus.

Havaijin yliopiston tutkimuksessa on analysoitu bitcoin-louhinnan tehokkuutta, louhimista harjoittavien käyttäjien maantieteellistä sijaintia sekä noissa maissa tapahtuvan sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjä. Tutkijat arvioivat, että bitcoinien käyttö synnytti viime vuonna 69 miljoonan tonnin edestä hiilidioksidipäästöjä.

Jos bitcoinin käyttö yleistyy samaa tahtia lähivuosina kuin muut vastaavat teknologiat ovat yleistyneet, hitaimmillaankin päästöt riittävät sysäämään planeetan yli kahden asteen lämpenemiskynnyksen yli 22 vuodessa. Jos bitcoin leviää ”normaalilla” vauhdilla, tuo aika supistuu 16 vuoteen.

”Nykyisin liikenteen, asumisen ja ruoantuotannon synnyttämiä päästöjä pidetään tärkeimpinä tekijöinä ilmastonmuutoksessa. Tämä tutkimus osoittaa, että bitcoin pitäisi lisätä tuolle listalle”, sanoo tutkimukseen osallistunut Katie Taladay.

Tutkimuksen sisältämä oletus siitä, että bitcoin leviää laajaan käyttöön, on melko rohkea. On hyvin mahdollista, että se ei leviä laajaan käyttöön, ja bitcoinin vaatima sähkönkulutus voi nousta sen yleistymistä hidastavaksi asiaksi.