On hyvin mahdollista, että maailmankaikkeus enemmän tai vähemmän kuhisee elämää – tai on ainakin joskus kuhissut. Silti tänne Maa-planeetalle ei ole kantautunut siitä mitään merkkejä.

Tähän voi olla hyvinkin yksinkertainen selitys, ilmenee uudesta Science Alertin siteeraamasta tutkimuksesta. Vieraat sivilisaatiot ovat niin kaukana, että vaikka niiden signaalit joskus saapuisivatkin Maahan asti, ne olisivat itse todennäköisesti tuhoutuneet jo kauan ennen sitä.

Uudessa tutkimuksessa on päivitetty legendaarista 1960-luvulla esitettyä Draken yhtälöä (katso jutun lopusta lisää tietoa), jossa on laskettu, kuinka paljon ulkoavaruudessa on mahdollisesti elämää.

Yhtälössä on huomioitu erilaisia muuttujia, kuten kuinka paljon maailmankaikkeudessa syntyy tähtiä ja kuinka monella niistä voi olla elinkelpoisia planeettoja – ja haarukoitu niiden avulla arviota, kuinka paljon elämää maailmankaikkeudessa on.

Arxiv.org-julkaisupalvelussa julkaistun tutkimuksen mukaan päivitetyt laskelmat osoittavat, että tilanne ei näytä kovin lupaavalta. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

”Jos sivilisaatio lähettäisi signaaleja galaksin toiselta puolelta, signaalin saapuessa tänne sivilisaatio on jo kadonnut”, sanoo tutkimusryhmään kuuluva Claudio Grimaldi sveitsiläisestä École Polytechnique Fédérale de Lausannesta Science News -sivustolla.

Tutkimusryhmä on käyttänyt laskelmissaan oletusta, että sivilisaation elinikä on 100 000 vuotta. Jos vieras sivilisaatio kestää niinkin kauan, se täyttäisi ”vain pienen murto-osan” galaksista signaaleillaan.

Vertailun vuoksi: ihmiset ovat lähettäneet signaaleja avaruuteen noin 80 vuoden ajan. Ne ovat ulottuneet vasta alueelle, joka kattaa 0,001 prosenttia Linnunradasta. Jos Linnunradassa onkin siis muuta elämään, on hyvin todennäköistä, että omat signaalimme eivät ole kantautuneet vielä muiden korviin.

Tekniikan Maailma kertoi äskettäin, että tutkija Hector Socas-Navarro espanjalaisesta Canary Islands Institute of Astrophysics -tutkimuslaitoksesta on esittänyt uuden idean ”alieneiden” löytämiseksi. Hänen mukaansa merkkejä teknologisesta sivistyksestä kannattaisi etsiä eksoplaneetoista, joiden ympäriltä voisi löytyä satelliittien muodostama geostaattinen tai geosynkroninen rata.

Aiheesta uutisoi New Scientist. Tutkijan artikkeli on hyväksytty julkaistavaksi Astrophysical Journal lehdessä.

Sivilisaatio, jolla olisi tiheästi laitteistoja sekä mahdollisesti avaruusromua planeettansa ympärillä, jättäisi mahdollisesti havaittavan jäljen.

N = R* · fp · ne · fl · fi · fc · L

Draken kaava

⬛ Maan ulkopuolista elämää radioteleskoopeilla etsivän SETI-ohjelman perustaja, astrofyysikko Frank Drake kehitti 1960-luvulla kaavan, jonka avulla voidaan arvioida analyyttisesti sitä, kuinka monta kehittynyttä sivilisaatiota on Linnunradalla.

Tekijät kaavassa ovat (arviot luvusta suluissa):

N Linnunradassa olevien sivilisaatioiden määrä, jotka pystyvät lähettämään ja vastaanottamaan viestejä

R* Linnunradassa syntyvien tähtien määrä vuodessa (1,5–3)

fp Niiden tähtien osuus, joilla on ympärillään planeettoja (1)

ne Keskiarvo tähteä kiertävien planeettojen määrästä, joille voisi kehittyä elämää (3–5)

fl Todennäköisyys sille, kuinka monelle näistä planeetoista voisi syntyä elämää (1)

fi Todennäköisyys sille, miten usein syntynyt elämä edelleen kehittyy älylliseksi elämäksi (1)

fc Todennäköisyys sille, kuinka moni näistä kehittää tekniikkaa, jolla voi olla yhteydessä muihin avaruudessa oleviin sivilisaatioihin (0,1–0,2)

L Arvio siitä, mikä on teknologisesti kehittyneen sivilisaation odotettu elinikä (1 000–100 000 000 vuotta)

Kaavassa on paljon epätarkkuuksia, sillä monia sen tekijöitä ei tiedetä varmasti. Valistuneilla arvauksilla voidaan saada karkeita arvoja: galaksissamme voisi olla noin 250 planeettaa, joilla on älykkäiden olioiden muodostamia teknisesti kehittyneitä yhteiskuntia.

Jos näin on, on sivilisaatioiden välinen etäisyys keskimäärin 2 500 valovuotta, eli valolta tai radiosignaalilta kestää tuon ajan kulkea planeetalta toiselle. Juttelu olisi varsin hidasta, sillä vastaus lähetettyyn radioviestiin tulisi 5 000 vuoden päästä.

Voi myös olla, että kaukaiset sivilisaatiot ovat jo tuhoutuneet – tai ne eivät ole vielä edes syntyneet.