Kunnon kaiuttimiin kannattaa satsata. Hyvät kaiuttimet kestävät vuosikymmeniä eikä suuria kehitysaskelia äänenlaadun suhteen ole odotettavissa kovinkaan pikaisella aikajänteellä. Kaiuttimen perusperiaate on peräisin 1930–1940-luvuilta eikä suuria muutoksia perusasioihin ole tullut. Tietysti uudet materiaalit ja ratkaisut ovat parantaneet koko ajan äänenlaatua entistä paremmaksi.

Vaikka äänentoistoketju äänitysstudion mikrofoneista olohuoneen vahvistimeen on saatu digitalisoitua, kuuntelijalle viimeiset sentit tai metrit ovat edelleen analogisia. Kuulokkeet välittävät musiikin korvaan painevaihteluina ja samaa tekevät kauempana huonetilassa sijaitsevat kaiuttimet. Todenmukaisemman stereokuvan kuuntelija saa tosin aikaan vain kaiuttimilla, sillä äänitysstudion mikrofonit ja musiikin miksaus tehdään kaiutintoiston ehdolla.

Digitaalisten tallenteiden alkuaikana musiikin laadulla ei usein ollut niin suurta merkitystä. Pääasia tuntui olevan, että musiikkia sai itselleen paljon ja ilmaiseksi – eli laittomasti kopioituina …

Tilaa ja lue tämä artikkeli

sekä vaikka kaikki TM:t vuodesta 1953 alkaen.

Tilaa Kirjaudu