Oi niitä aikoja… Äänikortti nimeltään Sound Blaster sai alkunsa silloin kauan sitten, kun pc-tietokoneet elivät niin sanottua 386-aikakautta.

Juuri ”Blastikan” myötä varhaisen 90-luvun tietokonepeleihin saatiin kertaheitolla sämplättyä ääntä usealle kanavalle, kun aikaisemmin ääntä tuotti joko piskuinen pc-beeper tai se hassunkurinen AdLib.

Muistelot sikseen, Creative on äänikorttivalmistajana miltei legendaarinen, olipa brändin nykysuunnasta sitten mitä mieltä tahansa.

Yhtiön viimeisin uutuustuote – nimeltään Sound BlasterX AE-5 – ei itsessään tunnu erityisen kiinnostavalta, vaikka se on virallinen 30-vuotisjuhlamalli. Siinä kun on pitkälti samat piirteet kuin kilpailijoissa: esimerkiksi edistykselliseksi väitetty kuulokevahvistin sekä d/a-muunnin, joka yltää kuulemma 32-bittiseen toistoon 384 kilohertsin näytetaajuudella. Häiriöetäisyydeksi kerrotaan uskottavat 122 desibeliä.

Kyseisillä yksityiskohdilla ei tosin ole suurempaa merkitystä, koska pelaajan äänikortissa muun muassa hyvä ajurituki ja tilaäänitoisto ovat tärkeämpiä – jälkimmäisen toimivuus riippuu viime kädessä korvien yksilöllisistä piirteistä.

Ja moni sitä paitsi viis veisaa äänikorteista, koska suoraan usb-väylään kytkettävät luurit ovat käteviä ja hoitavat homman tarpeeksi hyvin.

Valmistajan omakehun mukaan AE-5:n äänenlaatu on joka tapauksessa kunnossa, kiitos laadukkaiksi väitettyjen komponenttien. Niinpä äänessä ei pitäisi kuulua suhinaa tai muita kotelon sisällä syntyviä sähkömagneettisia häiriöitä. Kokonaisuus on muiltakin osin yllätyksetön: emolevyn PCIe-laajennuspaikkaan liitettävä äänikortti sisältää kuulokelähdön, optisen digitaalilähdön sekä linjatasoiset liittimet mikrofonille ja aktiivikaiuttimille.

Erikoisuutena uutuuden saa vilkkumaan miljoonilla eri sävyillä, koska juhlava ledivalaistus sisältyy vakiovarustukseen. Tai kenties moinen sopii nykypäivän nuorille tietotekniikkaharrastajille, joiden pc-kotelot loistavat kuin joulukuuset.

Erillisäänikortista on tuntuvaa hyötyä vain hyvin laadukkailla kaiuttimilla ja/tai kuulokkeilla.

Sääli vaan, että muuten Sound BlasterX AE-5 ei sisällä mitään mullistavaa tai mielenkiintoista, vaan se on käytännössä yksi pätevän oloinen äänikortti muiden joukossa. Siksi joku saattaa arastella 150 euron suositushintaa. Yhä useammat tietokoneen yhdysrakenteiset äänipiirit kun kykenevät normioloissa lähes vastaavaan äänenlaatuun, jos kuunteluvoimakkuus pysyy maltillisena ja käytössä on tyypilliset halvat pelikuulokkeet.

Niinpä erikseen myytävien korttien valteiksi jäävät yhä useammin vain vilkkuvalot, tilaäänitekniikka ja tässä tapauksessa myös kiistaton menneiden vuosien glooria.