Päivän urheiluauto osallistui suureen Scandinavian Sports Car of the Year 2017 -vertailuun (TM 14/2017). Vertailun pääset lukemaan täältä.

Aiemmin julkaistut autoesittelyt löydät täältä.


HYVÄÄ

• moottorin äänet


HUONOA

• kulmikas käytös


Aston Martin Vanquish S Volante

Yleisarvosana: 8,3   ★★★★

Hinta: ei myydä Suomessa

Aston Martinin nimen tietävät kaikki, kun puhutaan urheiluautoista. Brittiläisellä automerkillä on ikää jo yli sata vuotta, ja urheilu- ja GT-autojen pariin se on keskittynyt 1950-luvulta lähtien. Aston Martin on ollut edellä aikaansa myös tuotesijoittelussa, sillä James Bond kurvaili DB5:lla jo 1964.

Myös ensimmäisen sukupolven Vanquish on ollut Bondin ajokkina elokuvassa Kuolema saa odottaa.

Vanquishin avoversio on näyttävä ilmestys. Nelipaikkaisen avoauton ohjaamo on arvokas, ja punertavan nahkasisustan kruunaavat istuimien ruudukkotikkaukset. Vaikka tunnelma on laadukas ja ylväs, kertoo tavallisten autojen laadusta ja pienempien valmistajien haasteista se, että kaikki mekanismit ja esimerkiksi kojelaudan ja ovien saumat eivät ole aivan yhtä kohdallaan.

Korirakenne on sekoitus alumiinia ja komposiittia, ja koripaneelit on valmistettu hiilikuidusta.

Moottori laulaa upeasti. S-versiossa V12:sta otetaan tavallista enemmän tehoa, ja ääni kuuluu avoauton ohjaamoon vieläkin paremmin. Voimiin nähden ohjaus on hidas, joten sitä joutuu syheröisellä radalla kääntämään paljon. Ohjaustunto on asiallinen, mutta auto kallistelee yllättävän paljon. Automaattivaihteiston ansiosta nyt pääsee paremmin keskittymään ajamiseen.

Mittaristossa ja kojelaudan pienissä näytöissä grafiikat ja näyttötekniikat edustavat menneitä vuosia.

Hienoin yksityiskohta tai tavallaan kokonaisuus avo-Vanquishissa on komeasti tikatut istuimet.

Perinteisen vaihteenvalitsimen sijaan ajosuunta valitaan tuuletussuuttimien alla olevista napeista.

Aston Martin luottaa Pirellin P Zero Corsa -renkaisiin, jotka ovat Pirellin vastine Michelin Pilot Sport Cup 2 renkaalle. Molemmat on tarkoitettu katuautoihin, joilla ajetaan radalla.

Vanguishin saa vain V12-moottorilla. S-versiossa se on 23 kW tehokkaampi kuin Vantagessa.