Galaksit eivät ole paikalleen jähmettyneitä tähtien täyteisiä saaria avaruuden tyhjyydessä. Muiden taivaankappaleiden tavoin ne liikkuvat jatkuvasti ja ovat vuorovaikutuksessa toisten galaksien kanssa.

Ne voivat olla keskenään myös törmäyskurssilla. Esimerkiksi Linnunradan odotetaan törmäävän naapurigalaksiimme Andromedaan muutaman miljardin vuoden kuluessa.

Galaksien törmäys ei kuitenkaan ole niin paha asia kuin miltä se kuulostaa. Ne yksinkertaisesti sulautuvat tällöin toisiinsa.

Hubble-avaruusteleskooppi on ikuistanut vuosien varrella lukuisia upeita kuvia tällaisista kosmisista liitoksista. Euroopan avaruusjärjestö ESA on nyt julkaissut uuden version teleskoopin vuonna 2008 ottamasta kuvasta 350 miljoonan valovuoden päässä parhaillaan käynnissä olevasta liitoksesta.

Galaksien välinen gravitaatiotanssi tulee jatkumaan vielä miljoonien vuosien ajan.

Arp 256 -nimisen sauvaspiraaligalaksien liitos saattaa näyttää rauhalliselta kuvassa, mutta todellisuudessa galaksien sisällä vallitsee täydellinen kaaos. Galaksien gravitaatiovoimat järjestelevät pölyn, asteroidien, planeettojen ja tähtien kiertoradat täysin uudelleen.

Kuvassa kirkkaansinisellä värillä näkyvät alueet ovat molekyylipilviä eli tähtien kehtoja. Galaksien yhdistyessä syntyy valtava määrä uusia tähtiä – jopa satoja vuodessa. Se on paljon verrattuna Linnunrataan, jonka vuosittainen tuotanto on noin puolen tusinaa tähteä.

Galaksien yhdistyminen on hidas prosessi. Galaksien välinen gravitaatiotanssi tulee jatkumaan vielä miljoonien vuosien ajan.

Lisää Hubblen ottamia kuvia yhdistyvistä galakseista löydät täältä.

Alkuperäinen kuva vuodelta 2008.