Auton valmistusmaa on saanut aivan uuden merkityksen presidentti Donald Trumpin aikakaudella. Yhdysvalloissa asian merkitys vain kasvaa, mikäli kaikki tuontitariffit astuvat täysimääräisinä voimaan ja kauppasota saa täyden vallan markkinoista.

Automallin kotimaata voi olla vähän vaikea määrittää, sillä se voidaan suunnitella ja kehittää yhdessä maassa, valmistaa toisessa ja komponentit tulevat kolmannesta. Cars.com-sivusto on vuosittain syventynyt tähän asiaan ja paljastanut kymmenen kärjessä -listan kaikkein eniten yhdysvaltalaisista autoista.

Vuosi sitten listan kärjessä oli Jeep Wrangler, mutta sukupolvenvaihdoksen myötä monet sen komponentit ovat tuontitavaraa ja auto putosi listalta. Ykkönen on edelleen Jeep, tosin uusi Cherokee. Se on samalla ainoa FCA:n automalli kymmenen kärkimallin joukossa.

Ylivoimainen mestari on kuitenkin Honda. Hopeasijalle yltänyt Honda Odyssey ja pronssisijalta löytyvä Honda Ridgeline valmistetaan Alabamassa.

Chevroletilla on listalla kaksi mallia, viidenneltä sijalta löytyvä Volt sekä viimeisenä listalle yltänyt Corvette. Ford on sikäli parempi, että sillä on mukana kolme mallia, Taurus (4.), Explorer (8.) ja Yhdysvaltojen ylivoimaisesti eniten myyty automalli F-150 (9.).

Ylivoimainen mestari on kuitenkin Honda. Hopeasijalle yltänyt Honda Odyssey ja pronssisijalta löytyvä Honda Ridgeline valmistetaan Alabamassa. Ne on suunniteltu Yhdysvalloissa sikäläiselle asiakaskunnalle, ja moottori valmistetaan myös USA:ssa samoin kuin valtaosa muista komponenteista.

Kuudennella sijalla on Honda Pilot ja seuraavana sen luksusmerkin Acuran malli MDX.

Neljä Hondaa kymmenen parhaan joukossa on aika yllättävä suoritus!