Tutkijat ovat onnistuneet tuottamaan kolmiulotteisen kallon linnusta, joka eli murrosvaiheessa dinosaurusten ajan ja nykyisten lintujen välissä. Yalen yliopiston johtamasta tutkimuksesta on tänään julkaistu artikkeli Nature-tiedelehdessä.

Ichthyornis dispar -lintu eli lähes 100 miljoonaa vuotta sitten nykyisessä Pohjois-Amerikassa. Sen ulkonäkö muistuttaa hampailla varustettua merilintua kuten lokkia tai tiiraa.

Vaikka ”kalalinnusta” on olemassa kappaleita, sen kallosta ei ole ollut tuoreita löytöjä sitten 1870-luvun. Nyt tutkijaryhmä on saanut koottua kallonkappaleista kokonaisuuden, joka auttaa linnun anatomian yksityiskohtien hahmottumisessa.

Tutkijat hyödynsivät analyysissään tietokonekerroskuvausta sekä kallon kappaleita useista yliopistojen ja museoiden kokoelmista.

Erityisesti tutkijoita innosti ensimmäisen linnunnokan muodon ja toiminnan hahmottaminen.

”Koko ajan nenämme alla oli tämä ällistyttävä siirtymäkauden lintu. Sillä oli nykyaikaiselta näyttävät aivot sekä näyttävästi dinosauruksia muistuttava leukaluiden rakenne”, kertoo paleontologi Bhart-Anjan Bhullar Yalen yliopiston tiedotteessa.

Ichthyornis dispar -linnun nokassa oli pihti. Muualla leuassa oli hampaat. Alunperin nokka oli siis nokan kärjen tarkka puristusmekanismi. Se korvasi yläraajat, jotka kehittyivät siiviksi.

Lisäksi tutkijat havaitsivat, että Ichthyornis dispar –linnulla nykylintujen kaltaiset aivot. Kuitenkin sen otsa muistuttaa dinosauruksista. Siksi tutkijat päättelevät, että lintujen evoluutiossa aivot kehittyivät ensin, mutta muu kallo jäi alkukantaisemmaksi ja kehittyi myöhemmin.

Video: Yalen yliopiston paleontologi Bhart-Anjan Bhullar kertoo Ichthyornis dispar –linnusta.