Uutistoimisto Bloomberg nosti taannoin esille kiintoisan tiedon kryptovaluutta bitcoinista ja sen jakautumisesta. Vain arviolta 1 000 ihmistä omistaa 40 prosenttia kaikista markkinoilla olevista bitcoineista, uutistoimisto laskeskeli. Keskimäärin heidän omistustensa arvo on reilut 100 miljoonaa dollaria.

”Luulen, että siellä on muutama sata tyyppiä”, sanoi Multicoin Capitalin kumppani Kyle Samani Bloombergille. ”He voivat kaikki soitella toisilleen, ja luultavasti he soittelevatkin.”

Tämä tarkoittaa, että periaatteessa bitcoinin arvoa on ollut suhteellisen helppo manipuloida, jos sen omistus on jakautunut harvoihin käsiin.

Nyt julkisuuteen on tullut uusi tutkimus, joka viittaa siihen, että bitcoinin arvoa on manipuloitu ainakin vuoden 2013 lopulla, jolloin bitcoinin arvo nousi 150 dollarista 1 000 dollariin kahdessa kuukaudessa. (Tällä hetkellä bitcoinin arvo on reilussa 13 000 dollarissa.)

Journal of Monetary Economics -lehdessä julkaistussa uudessa tutkimuksessa, josta TechCrunch kirjoittaa, on kuvailtu sitä, miten bitcoinin arvoa on voitu manipuloida.

Raportissa on analysoitu kaupankäyntiä Mt. Cox -kaupankäyntipaikalla. Tutkijaryhmän mukaan hintamanipulaatiota tapahtui toistuvasti vuonnas 2013, koska kaupankäyntivolyymi oli hyvin pientä. Tällöin pienilläkin kaupankäyntimäärillä pystyi vaikuttamaam bitcoinin arvoon.

Tutkimuksessa kerrotaan, että manipulaatiota tapahtui kahden Markus- ja Willy-nimisen botin välityksellä. Ne näyttivät tekevän kauppapaikalla bitcoin-kauppaa, vaikka todellisuudessa ne eivät omistaneet lainkaan bitcoineja.

Nuo valekaupat kuitenkin saivat kaupankäynnin määrän näyttämään todellista suuremmalta. Tutkimus osoittaa myös, että sellaisina päivinä, jolloin valebotit olivat aktiivisia, myös muun bitcoin-kaupankäynnin määrä kasvoi muillakin kauppapaikoilla Mt. Goxin lisäksi.

”On tärkeää ymmärtää, kuinka alttiita kryptovaluuttamarkkinat ovat manipulaatiolle”, tutkijat kirjoittavat. ”Meidän tutkimuksemme tarjoaa tähän ensimmäisen katsauksen.”