UJO ANONYYMI


Jari Kujala, kuva

Custom-pyörien moottoritilavuudet ovat ylittäneet kaikki ne raja-arvot, joita aikoinaan moottoripyörissä kuviteltiin olevan. Myös Yamahalta löytyy jättimäinen 1 900-kuutioinen Midnight Star -malli. Mutta tarjolla on myös pienempi vaihtoehto, 1 300-kuutioinen keskiyön tähti.

Pikkuveli Midnight Star on iso. Tällaisia lukemia on harvoin tarjolla: istuimella on leveyttä 44 cm ja ohjaustangolla 88 cm. Eikä pyörän pituuskaan ole pienemmästä päästä, mittaa kertyy kaksi ja puoli metriä. Jos kädet ovat leveällä, sitä ovat myös jalat astinlaudoilla.

V-moottorin toiminnassa ei juuri moitteen sijaa löydy. Krominhohtoinen moottori on sukua 1 900-kuutioiselle isoveljelleen. Iskunpituus on sama 100 mm.

Moottoria on pienennetty hoikistamalla mäntää 118:sta 83 millimetriin. Tehon suhteen annetaan isolle veljelle periksi ainoastaan 13 kW, pikkuveli kulkee 53,5 kW:n voimin. Väännössä ero on suurempi: isossa on 115, pienessä 106 Nm.

Ykkösvaihteen kankeudesta huolimatta viisivaihteinen vaihteisto toimii tyypilliseen japanilaiseen tapaan kevyesti. Viides vaihde on ylivaihdetyyppinen.

Pyörän muhkeasta koosta on myös omat haittansa. Jyrkissä kaarroksissa ulkokaarteen puoleista ohjaustankoa joutuu kurkottamaan. Onneksi painoltaan lähes 300-kiloisen pyörän painopiste on alhaalla, ja pyörän käsittely on painoon nähden helppoa.

Mukulakivikatu paljastaa Yamahan jousituksen toiminnan kaupunkiolosuhteissa. ”Yön tähti” selviytyy katuosuuksista hyvin. Myös leppoisassa ajossa maanteillä jousitus tuntuu mukavalta, pyörän kulkusuunta ei muutu epätasaisuuksia ylitettäessä.

Reippaassa jarrutuksessa jarrukahvasta pitää ottaa kunnon rutistusote. Kaupunkiliikenteessä hennommalla kolmen sormen otteella tosin selviytyy, kun muistaa turvavälin.