Viime vuoden testissä huomasimme, että 500 eurolla saa jo kelpo polkupyörän. Mutta miten on, kun pyörä maksaa alle 200 euroa. Voiko tuolla hinnalla tehdä hyvää pyörää, sillä monien osien laadussa joutuu silloin tinkimään rajusti.

* Athletic MTB * Biltema Yosemite * Insera Canyon Lady * Maxim Highlander 201 * Raleigh Stratos * Topbike Trekking 21

Vertailukutsussa maahantuojille pyydettiin edullisia polkupyöriä, ja sellaisia toden totta saimme; vertailun halvin polkupyörä maksoi 139 euroa ja kallein 199 euroa.

Vaikka hintahaarukka oli vain 60 euroa ero vertailun parhaimman ja huonoimman pyörän välillä oli harvinaisen suuri. Siinä missä paras pärjäisi reilusti kalliimmassakin seurassa, halvin pyörä ei pärjäisi missään vertailussa, sen verran kehno ajopeli se on.

Kaikki edulliset polkupyörät eivät suinkaan ole itse koottavia laatikkopyöriä, vaan muutamia myydään valmiiksi kasattuina. Laatikkopyörä-nimitys kuvaa silti osuvasti tätä tuoteryhmää. Useat polkupyörät toimitetaan 95-prosenttisesti kasattuina, jolloin etupyörä, ohjaustanko, satula ja polkimet ovat irti.

Valitettavasti harva edullinen polkupyörä on tehtaan jäljiltä täysin ajokuntoinen. Ennen liikkeelle lähtöä tulee tarkastaa jarrut, säätää vaihteet ja kiristää ruuvit. Alkukilometrien ajon jälkeen vastaava tarkistus on syytä tehdä uudestaan. Käyttöohjekirjaan tulisi myös tutustua huolella, sillä monet murheet ovat korjattavissa pienellä ennakkotyöllä.

Rakenteellisesti vertailun polkupyörät voidaan jakaa kolmeen ryhmään: peruspyöriin, joissa on jäykkä runko ja haarukka (Athletic, Insera ja Topbike), joustohaarukalla varustettuihin (Maxim ja Raleigh) sekä täysjousitettuihin (Yosemite).

Halusimme korostaa vertailussa ennen kaikkea yksinkertaisuutta. Rakenteeltaan yksinkertainen ja edullinen polkupyörä voi olla hyvä, mutta edullisen ja monimutkaisen pyörän suhteen kannattaa olla varovainen.

Toinen seikka, jota pohdimme, oli minimihinta, jonka alittaminen ei tiedä hyvää kuluttajalle, pyöräilylle – eikä edes jälleenmyyjälle. Onko syytä lähteä kilpailemaan sillä, miten halvalla polkupyörän voi valmistaa? Kuka tässä pelissä on voittaja?

Vertailun kuudesta rungosta ainoastaan yksi on valmistettu alumiinista. Halvan polkupyörän valmistusmateriaaliksi rauta on luonteva valinta.Vertailun pyörissä valitut teräslaadut ja seinämävahvuudeltaan tasapaksut putket lisäävät ainoastaan painoa, jäykkyyttä ne eivät paranna.

Japanilainen osavalmistaja Shimano on maaginen sana edullisten polkupyörien markkinoinnissa. ”Shimano-vaihteet” tarkoittavat yleensä kaikkein edullisinta Shimano Tourney -sarjan (TX tai FT) takavaihtajaa. Toimivuudeltaan nämä edullisimmat takavaihtajat ovat melko mitäänsanomattomia. Säätö ei ole kovinkaan tarkkaa, ja niiden huolto rajoittuu koko vaihtajan vaihtoon. Mekaaniselta kestävyydeltään Tourney-sarja on heikompilaatuinen kuin Shimanon paremmat osat.

Kiertovaihdekahvat on uusi myyntivaltti tässä hintaryhmässä. Luonnollisesti valinta on osunut Shimanon edullisimpiin kiertovaihdekahvoihin.

Pyöräilyssä heikkolaatuiset osat voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Riskiosia ovat jarrut, kammet ja vanteet. Mikäli vauhtia ei saa pysäytettyä, tai jos kammet irtoavat kesken lenkin, voi käydä ohraisesti. Samoin heikkolaatuiset vanteet voivat aiheuttaa melkoisia murheita.

Ihmetystä herättää, että juuri kammet, keskiö, ohjainlaakeri ja navat ovat yleisimpiä säästökohteita edullisissa pyörissä.

Joustokeulat ovat tällaisissa pyörissä mukana usein vain ulkonäöllisistä syistä. Toiminnaltaan yksikään keula ei ansaitse mitään erityismainintaa – paitsi ehkä kielteisessä mielessä.

Yksikään tämän vertailun pyöristä Inseraa lukuun ottamatta ei sovellu kovaan ajoon, ei maantiellä saatikka maastossa. Tämä tosiasia täytyy hyväksyä, kun ostaa halvan hintaluokan pyörän. Jos ajelee rauhallisesti vaikkapa kauppaan tai kouluun ja takaisin, useimmat pyörät toimivat suhteellisen hyvin.

(Tiivistelmä Henrik Enbomin artikkelista TM 7/06, s. 28-37)