Hollantilaisten kalastajien verkkoon ui Pohjanmerellä 30. toukokuuta jotain, mitä harva ihminen on koskaan aiemmin päässyt todistamaan. Kalastajat vetivät veneeseensä vastasyntyneen pyöriäisen (Phocoena phocoena), jolla oli kaksi päätä.

Kuva kaksipäisestä pyöriäisestä levisi sosiaalisessa mediassa vauhdilla ja päätyi lopulta myös Rotterdamin luonnonhistorian museon kuraattorin ja valastutkijan Erwin Kompanjen silmien eteen.

Kompanje muistelee innostunutta ensireaktiotaan The Washington Post -lehdessä:

”Halusin selvittää, mistä pyöriäinen löydettiin ja kuinka nopeasti saisin sen laboratoriooni tutkittavaksi?”

Tällaiset valaiden lahkoon liittyvät löydöt ovat äärimmäisen harvinaisia. Modernin historian aikana vastaavia löytöjä on tehty vain kourallinen – tarkalleen ottaen yhdeksän.

”Jopa normaalit kaksoset ovat hyvin harvinaisia, koska valaiden kohdussa ei ole tilaa kuin yhdelle poikaselle”, yli kaksikymmentä vuotta valaita ja pyöriäisiä tutkinut Kompanje kertoo.

Japanin rannikolta vuonna 1970 löydettiin delfiinin sikiö, jolla oli kaksi ruumista mutta vain yksi pää. Välimereltä vuonna 2001 löydetyllä pullonokkadelfiinillä puolestaan oli kaksi nokkaa. Delfiini oli löydettäessä jo puoliksi mädäntynyt.

”Valastutkijan painajainen”

Voittekin siis kuvitella Kompanjen pettymyksen, kun kalastajat kertoivat dumpanneensa tieteelle arvokkaan pyöriäisen takaisin mereen.

”He luulivat delfiinin säilyttämisen olevan laitonta. He ottivat siitä neljä valokuvaa ja heittivät sen yli laidan. Valastutkijalle tämä uutinen oli puhdasta kauhua ”, Kompanje kertoo.

Kuvista kuitenkin selvisi jotain pyöriäisen alkuperästä. Kompanjen mukaan ”pyöriäisveljekset” olivat vasta syntyneet. Tähän viittasi se, että sen selkäevä ei ollut vielä noussut pystyyn. Niiden nokassa oli havaittavissa myös pieniä karvoja, jotka katoavat nopeasti syntymän jälkeen. Kaksipäinen pyöriäinen oli kooltaan noin 70 senttimetriä pitkä ja painoi noin 6 kiloa.

”Uskomme, että se syntyi elävänä”, hän kertoo.

Kompanje kuvaa pyöriäisen verkkoon takertumista onnekkaaksi sattumaksi, koska se ei olisi selvinnyt luonnossa pitkään. Se olisi joko hukkunut tai kuollut sydämen pettämiseen.

Kompanje kollegoineen raportoivat löydöistään Online Journal of the Natural History Museum Rotterdamissa julkaistussa artikkelissaan.

Erwin Kompanje/Natural History Museum Rotterdam