Internetin ja sosiaalisen median aikakaudella kuka tai mikä tahansa voi nousta viraalisensaatioksi näennäisesti yhdessä yössä. Nyt oman 15-minuuttisensa on saanut jättikokoinen epätavallisen pitkä kananmuna.

”Elikkäs kanani muni juuri tämän hirvityksen”, Ellie McGrath kirjoitti jakaessaan kuvansa Redditin r/WTF-yhteisön kanssa.

(E_graaa / Reddit)

McGrath luuli ensin Belinda-nimisen kanansa joutuneen hyökkäyksen kohteeksi, sillä se pomppi kotkottaen ylös alas useita minuutteja.

Syy hepulille paljastui vasta myöhemmin, kun McGrath löysi jättimunan, jonka ulos pusertamisen on täytynyt vastata kymmenkiloisen ihmislapsen synnyttämistä.

Belinda-kanan muna sai Redditissä nopeasti 30 000 yläpeukkua ja satoja kommentteja.

Luonnosta vieraantuneille ihmisille hirviökananmuna on ymmärrettävästi ihmetyksen aihe, mutta kanankasvattajat tietävät epämuodostuneiden munien olevan melko yleisiä.

Science Alertsivusto selittää kanan lisääntymiselimien olevan monimutkainen järjestelmä. Yksikin välistä jäänyt vaihe voi tehdä kehittyvästä munasta kummallisen näköisen.

Kanat munivat keskimäärin yhden munan päivässä. Vain puoli tuntia sen jälkeen, kun edellinen muna on valmistunut, prosessi alkaa jälleen alusta. Vauhdikas ja satoja kertoja vuodessa toistuva prosessi on altis virheille – mahtuuhan jokaisen tehtaan tuotannon joukkoon maanantaikappaleita.

Tyypillisesti pitkänmalliset munat syntyvät, kun yhteen munaan joutuu kaksi keltuaista. McGrathin mukaan kananmunassa oli kuitenkin vain yksi keltuainen. Lisäksi Belinda muni muutamaa päivää myöhemmin toisen samanlaisen munan, mikä viittaa jonkinlaiseen poikkeamaan kanan lisääntymiselimissä.

Lisää aiheesta Science Alertin artikkelissa. Kananmunan synnystä ja kehityksestä voit lukea lisää esimerkiksi täällä.