Kanadan arktisilta alueilta on löydetty jään alta kaksi suolaista järveä. Albertan yliopiston johtamasta tutkimuksesta on julkaistu artikkeli Science Advances -lehdessä.

Tutkimuksesta uutisoi BBC.

Järvet sijaitsevat jään alla 500 metrin syvyydessä. Ne havaittiin tutkakuvista. Maantieteellisesti ne sijaitsevat Devon-saarella, Kanadan pohjoisessa Nunavut-territoriossa.

Lämpötilaltaan järvien vesi on arviolta enintään -10,5°C. Niiden on oltava hyvin suolaisia, etteivät ne jäädy. Suolaisuuden arvellaan olevan jopa viisinkertainen meriveteen verrattuna.

Samankaltaisten kylmien ja suolaisten olojen arvellaan vallitsevan Jupiterin Europa-kuun pinnanalaisessa meressä. On arvioitu, että niissä olosuhteissa voisi olla elämää.

Nyt ääriolosuhteissa tehty löytö auttaa tutkijoita ymmärtämään, millaista elämää voisi olla hyvin suolaisissa, jäänalaisissa ympäristöissä myös Maan ulkopuolella.

Tutkijoiden mukaan jäänalaiset järvet eristäutyivät ympäristöstään 120 000 vuotta sitten. Jos niissä on elämää, se on hyvin eristäytynyttä mikrobien elinympäristöä.

Jääkenttien alaisia vesiä on löydetty yhä enemmän. Devon-saaren jääkentän luultiin kuitenkin olevan umpijäässä kallioperään saakka.

Nämä ovat ensimmäiset Kanadan arktisilta alueilta löydetyt jäänalaiset järvet. Niiden arvioidaan olevan laajuudeltaan 5–8 neliökilometriä.