Olet todennäköisesti joskus kuullut, että kananmunia ei saisi laittaa mikroon. Ai miksikö? Tietenkin siksi, että kananmunista saattaa muuttua lämmityksen seurauksena räjähdysalttiita proteiinikranaatteja.

Katso vaikka alla oleva esimerkkivideo:

Tällä videolla kananmuna oli kuorittu, mutta temppu toimii myös kuorimattomilla ja keittämättömillä kananmunilla.

Sottaisaa räjähdystä ei välttämättä pidä aktivoida metallisella esineellä, kuten haarukalla. Mikrossa lämmitetty kananmuna on nimittäin arvaamaton aikapommi, joka voi räjähtää hetkellä minä hyvänsä. Lämmityksen aikana, poistaessa sitä mikrosta tai pahimmassa tapauksessa syömisen aikana.

Mutta mistä ilmiö johtuu? Kaliforniassa sijaitsevan akustiikkakonsulttiyritys Charles M. Salter Associatesin tutkijat ovat julkaisseet räjähtävistä kananmunista nyt uuden tutkimuksen.

Akustiikka-asiantuntijat Anthony Nash ja Lauren von Blohn lämmittivät tutkimuksensa aikana mikrossa lähes sata kananmunaa, joista noin kolmasosa saatiin räjähtämään.

Nash ja von Blohn tulivat samaan tulokseen kuin aiemmatkin ilmiötä tutkineet tutkijat: räjähdys johtuu kananmunan keltuaisesta.

Kun kananmuna keitetään, keltuaisen proteiinit koaguloituvat eli jähmettyvät. Samaan aikaan keltuaisen sisään muodostuu mikroskooppisia vesitaskuja. Kun kananmunaa sitten lämmitetään uudelleen, keltuaisen sisään pakkautunut vesi saattaa ylikuumentua eli sen lämpötila saattaa nousta yli sata-asteiseksi kananmunan sisällä vallitsevan paineen ansiosta.

Kun paine pääsee lopulta syystä tai toisesta purkautumaan, vesi alkaa kiehua ja muuttuu höyryksi, mikä aiheuttaa videolla näkemämme räjähdyksen.

Tutkijat selvittivät myös, voiko kananmunan räjähdys aiheuttaa kuulovaurion. He huomasivat, että räjähdys tuottaa 86–133 desibelin äänenvoimakkuuden. Kuulovauriota ei siis pidä kananmunan uudelleenlämmittämisen yhteydessä pelätä, vaikka siivoushommiin voikin joutua.

Kananmunan räjähtämistä voi ehkäistä rikkomalla sen rakennetta sen verran, että sen sisään ei pääse muodostumaan painetta.

Tutkimusta esiteltiin Acoustical Society of American kokouksessa keskiviikkona. Aiheesta kertoo The New York Times.