Lume- eli plasebovaikutus on tuttu ilmiö muun muassa lääketesteistä: mitä lujemmin ihminen uskoo lääkkeen tehoon, sitä paremmin se toimii. Vastaavasti esimerkiksi treenauskestävyys kasvaa, jos henkilölle väitetään, että lisäravinne auttaa.

Kummassakin näissä tapauksessa aine voi olla vaikkapa kalkkitabletti. Usko tehoon riittää.

Israelilaistutkijat kokeilivat samaa temppua luovuuden lisäämiseen. Kokeessa 90 koehenkilön annettiin nuuhkaista kanelijauhetta, ja puolelle heistä sanottiin, että kyseessä on luovaa ajattelua vahvistava tuote.

Seuraavaksi ryhmille annettiin tehtäväksi keksiä mahdollisimman monta tapaa järjestellä kuvioita tietokoneen ruudulla sekä kehittää uusia käyttöjä arkipäiväisille esineille, kuten kengille, nuppineuloille ja napeille.

Tulos oli, että ”luovuutta lisäävää” kanelia nuuhkaisseet olivat paljon kekseliäämpiä kuin toinen ryhmä, vaikka aine oli tasan samaa.

”Ei sieltä mitään uusia Picassoja löytynyt, mutta ryhmien väliset erot olivat selviä”, sanoo tutkimusta johtanut Lior Noy Weizmann Institute of Sciencesta.

Toinen tutkijoista, Liron Rosenkranz arvelee, että plasebo lisäsi henkilöiden itseluottamusta ja kokeilunhalua.

”Moni meistä, myös minä, pelkää luovuutta vaativia tehtäviä. Uskon, että plasebo poistaa mielen esteitä ja sallii ihmisten tuntea, että heillä on tukea, ja he voivat luopua peloistaan”, hän kommentoi.

Tutkijat ehdottavat, että eri alojen vaikuttajat, kuten esimiehet ja opettajat käyttäisivät tällaisia havaintoja apuna työssään.

”Ehkei ihmisille tarvitse edes antaa plaseboa – voi riittää, että sanot heidän olevan luovia, korostat heidän aiempia onnistumisiaan ja teet olosuhteet suotuisiksi heidän itseluottamukselleen”, Noy sanoo.

Myös hoitotyössä on havaittu selvästi, että lumevaikutus – josta voi käyttää myös nimeä hoivavaikutus – saa potilaat paranemaan nopeammin, ja se vähentää kipua ja muita oireita.

Lumevaikutuksessa on sekin erikoisuus, että se usein toimii, vaikka ihmisille sanoisi, että esimerkiksi kyseisessä lääkkeessä ei ole mitään vaikuttavaa ainetta. Ilmiötä voi itse kukin kokeilla vaikkapa kotioloissa haistelemalla kanelia – ja uskomalla sen tehoon.

Tutkimus julkaistiin PLoS One –lehdessä. Tutkimuksesta raportoi myös New Scientist.