Kalifornian osavaltio laillisti kannabiksen viihdekäytön vuodenvaihteessa yli 21-vuotiaille. Samalla lähes 40 miljoonan asukkaan Kaliforniasta tuli maailman suurin kannabismarkkina.

Amerikkalaiset konsulttiyhtiöt Arcview ja BDS Analytics ovat nyt arvioineet, että laillisen kannabiksen sektori tuottaa 40 miljardin dollarin liikevaihdon vuoteen 2021 mennessä. Yhdysvalloissa vauhdilla etenevä laillistamisaalto tuottaisi laskelmien mukaan myös yli 400 000 uutta työpaikkaa. Aiheesta kertoo Phys.org-sivusto.

Vuonna 2017 kannabisteollisuus tuotti Yhdysvalloissa 17 miljardin dollarin liikevaihdon.

Kolmen vuoden arvioon on laskettu mukaan kuluttajien suorat ostot (20,8 miljardia) sekä epäsuorat tuotot kannabiksen kasvattajille ja muille alan toimijoille. Verotuloja bisneksestä syntyy laskelman mukaan 4 miljardia dollaria. Erilaisten verojen osuus kannabiksen ja sen johdannaisten myynnistä Kaliforniassa voi nousta jopa 35 prosenttiin.

Pelkästään Kaliforniaan odotetaan syntyvän lähes 150 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2021 mennessä. Näistä 100 000 tulisi suoraan kannabissektorille ja loput epäsuorien vaikutusten myötä.

”Olimme hyvin varovaisia arvioidessamme liikevaihdon kasvavan kolmesta miljardista 3,7 miljardiin dollariin ensimmäisenä vuonna Kaliforniassa. Meidän täytyy kuitenkin päivittää arviotamme, sillä nyt näyttäisi siltä, että San Francisco ja Los Angeles myöntävät myyntilupia toimipisteille odotettua nopeammin”, kertoo Arcviewin Tom Adams.

Vain alle sata Kalifornian kolmesta tuhannesta kannabisliikkeestä oli saanut vaaditut luvat viihdekäyttöön tarkoitetun kannabiksen myynnille vuodenvaihteeseen mennessä. Monien jo luvan saaneiden liikkeiden ulkopuolelle muodostuikin alkuviikosta pitkiä jonoja ja varastot hupenivat nopeasti.

Yksi lakimuutoksen vähemmälle huomiolle jääneistä näkökulmista on se, että sen myötä poliisi ei voi enää pidättää ihmisiä mielivaltaisesti kannabiksen hallussapitoon vedoten.

Vaikka Kalifornian osavaltio teki kannabiksen viihdekäytöstä luvallista, on kannabiksen hallussapito ja myynti edelleen kiellettyä Yhdysvaltain liittovaltion lainsäädännössä.

Pilviä kalifornian kannabistaivaalle tuo presidentti Donald Trumpin hallinnon päätös kumota Barack Obaman hallintokaudellaan tekemä linjaus, jonka oli tarkoitus helpottaa marihuanan myyntilakien voimaantuloa. Helsingin Sanomat kertoo, että linjanmuutoksen myötä syyttäjä saa varsin laajat mahdollisuudet nostaa marihuanan kanssa tekemisissä olevia vastaan syyte huumausainerikoksesta.

Toistaiseksi ei ole selvää, miten Yhdysvaltain oikeusministeriö ja liittovaltio ryhtyvät käyttämään näitä mahdollisuuksia.

Lääkekannabiksen myynti laillistettiin Kalifornian osavaltiossa jo vuonna 1996. Liittovaltion poliisi on kuitenkin työntänyt kapuloita kannabisyrittäjien rattaisiin ratsioilla, joissa liikkeen varastot ja käteisvarat takavarikoidaan liittovaltion haltuun.