Viime vuosien kännykkäkehitys on ollut pelkästään teknisten ominaisuuksien viilaamista ja virittämistä. Kameraa ja näyttöä on parannettu aina sen verran, minkä vuosittain parannettu teknologia antaa myöten.

Kännyköiden muotoilu polkee myös paikoillaan. Eri valmistajien puhelimet ovat ulkonäöltään kopioita toisistaan ja lähes samasta muotista valettuja. Valmistajat eivät ole esittäneet pitkään aikaan mitään uutta mullistavaa innovaatiota.

Nyt on onneksi jotain uutta luvassa – taittuva näyttö. FlexPal-yhtiö esitteli jo yhtä tällaista mallia äskettäin, ja vanhoista valmistajista Samsung antoi keskiviikkona kehittäjätilaisuudessa ymmärtää, että sen taittuvanäyttöinen puhelin tulee lähiaikoina markkinoille.

Samsungin Infinity Flex Display luo uusia mahdollisuuksia ja tapoja tehdä käyttöliittymiä ja sovelluksia lähes tabletin kokoiselle näytölle. Kännyköiden muotoilukin saa uutta potkua muuntuvan kuorirakenteen ansiosta.

Taittuva puhelin ei sinänsä ole uusi keksintö. Motorola teki aikoinaan läppäpuhelimen MicroTAC:n, josta tuli välittömästi hitti. Puhelinta roikotettiin pyykkipoikamaisesti ja rehvakkaasti taka- tai povitaskussa. Silloin markkinoista taisteleva kotimainen Nokia ei ollut hereillä, ja kesti pitkään ennen kuin yleisön kaipaamat läppämallit saatiin markkinoille. Läppäbuumi oli silloin jo lähes ohi.

Odotan siis ensi vuotta mielenkiinnolla, sillä taittuvan puhelimen lisäksi ensimmäisiä 5g-malleja tuodaan silloin näytille. Laitevalmistajille ja sovellusten kehittäjille tulee paljon uusia mahdollisuuksia tehdä entistä houkuttelevampia laitteita ja koukuttavampia appseja – meidän iloksemme tietenkin.