Etelä-Afrikan lähes neljän miljoonan asukkaan Kapkaupungissa tullaan mahdollisesti kokemaan huhtikuussa hyvin uhkaava kriisitilanne, kun vesijohtovesi on loppumaisillaan, uutisoi Quartz-sivusto.

Kaupungin viranomaiset ovat kehoittaneet asukkaita rajoittamaan vedenkulutustaan 87 litraan päivässä henkilöä kohden. Kyseinen luku vastaa juuri ja juuri neljän minuutin suihkussa käyntiä, kun käytössä on normaali suihkusuutin.

Mikäli asukkaat eivät omaksu tätä säännöstelyä ajoissa, on edessä ennennäkemätön katastrofi, kun Kapkaupungin metropolialueen hanat sulkeutuvat vesivarantojen ehdyttyä 22. huhtikuuta.

Kaupungin retuperälle päässyt vedenjakelutilanne on seurausta usean vuoden kuivuuskaudesta. Kuivuuskausi saa useimmiten alkunsa siitä, kun sademäärä jää keskiarvoista toistuvasti jälkeen pitkittyneen ajanjakson kuluessa.

New York Times kertoi, että eteläafrikkalaisen University of the Free State -yliopiston professori Anthony Turtonin mukaan Kapkaupungista tulisi kauhuskenaarion toteutuessa maailman ensimmäinen suurkaupunki, josta loppuu vesi.

Vesitietelijöiden mukaan Länsi-Kapin alueen meneillään oleva kuivuuskausi ei tule kestämään ikuisesti, mutta ilmastomallien mukaisesti on hyvin mahdollista, että jatkuva kuivuus on alueen kuluvan vuosisadan kehityssuunta ilmastonmuutoksesta johtuen.