Vanhan sanonnan mukaan ”ole aina oma itsesi, paitsi jos voit olla Batman”. Aina kannattaa kuulemma olla Batman.

Ja nyt se on melkein mahdollista, sillä Ruotsin ulosottoviranomainen Kronofogden eli Kruununvouti huutokauppaa lepakkoauto Batmobilen replikaa.

Kyse on ilmeisesti jonkinlaisesta ulosoton yhteydessä valtiolle päätyneestä omaisuudesta, sillä auton tiedot ovat puutteelliset ja se myydään ”sellaisena kuin se on”.

On syytä olettaa, ettei auton suihkumoottori toimi. Asiasta ei tosin puhuta ilmoituksessa mitään.

 

Pituutta myynnissä olevalla Lepakkoautolla on noin 6 metriä. Ihan joka parkkiruutuun sitä ei siis kannata edes yrittää sovitaa. Mutta eihän Batmobile saa pysäköintisakkoja, eihän?

Kuvien perusteella kyse ei ole siitä 1960-luvun tv-sarjan Lepakkoautosta vaan vuoden 1989 elokuvassa Batman ja vuoden 1992 elokuvassa Batman – paluu (Batman Returns) käytetty malli.

Alkuperäinen elokuva-auto oli Anton Furstin käsialaa, ja Furst voitti myös lavastuksen Oscar-palkinnon vuoden 1989 elokuvasta – auto mukaan lukien. Elokuvan auto oli rakennettu Chevrolet Impalan alustalle, ja se on nykyään nähtävissä Los Angelesissa Petersenin automuseossa.

Kruununvoudin sitoumuksetta antaman arvion mukaan huutokaupattava auto on rakennettu vuoden 1973 Lincoln Continentalin alustalle, joten kyse on jonkinlaisesta elokuva-auton replikasta.

Sisäänkäynti autoon on hieman hankala, mutta tyyli ennen kaikkea.

Erilaisia lepakkonappuloita riittää joka lähtöön. Ehkeivät ihan kaikki sentään tee mitään.

Batman ei ole ollut kovin tarkka ulosottoon joutuneen autonsa siisteydestä, mutta toisaalta pienellä puunaamisella varmasti nämäkin nahkapenkit saadaan näyttävämmiksi.

Myynti-ilmoituksessa kerrotaan myös, että rekisteröintiin vaadittavat tiedot puuttuvat, eikä autoa ole yritetty käynnistää, joten sen kunnosta ei anneta takuuta. ”Oletettavasti” se kuitenkin toimii bensiinillä ja on automaattivaihteinen.

Autossa arvellaan olevan Fordin 460-kuutiotuumainen isolohko-V8 ja siinä tehoa 550 hevosvoimaa.

Auton painoksi arvioidaan 1 750 kiloa ja huippunopeudeksi 260 km/h. Tiedot näyttäisivät perustuvan voudin internetistä löytämiin mahdollisiin valmistajan tuotetietoihin.

Isot siivet. Ja ihan tavallinen pakoputki.

Polttoainesäilön korkissa kerrotaan polttokennoista, mutta eiköhän tähänkin autoon ihan tavallinen lyijytön bensiin kelpaa.

Iso auto vaatii isot renkaat…

Autoa voi käydä katsomassa Falunissa Ruotsissa keskiviikkona 27. kesäkuuta kello 14.00–14.30 Ruotsin aikaa (osoitteessa Kompanivägen 4, Falun).

Huutokauppaan osallistujan pitää ilmeisesti olla Ruotsin kansalainen tai ainakin käyttää ruotsalaista välikättä. Huutokauppa päättyy perjantaina 29. kesäkuuta kello 09.18 aamulla ja ostettu auto pitää noutaa 4. heinäkuuta.

Auton kyljestä on nähtävissä aivan tavallinen valurautapakosarja, joten ainakin moottorin pakokanava näyttäisi olevan tehtaan jäljiltä. Sen takia ilmoitettuun 550 hevosvoiman tehoonkin tulee suhtautua varauksella.

 

Voisi kuvitella, ettei puutteellisilla tiedoilla varustettu ei-rekisteröity ajoneuvo herättäisi kovin paljon kiinnostusta.

Näin ei asia kuitenkaan ole. Aika moni selvästi haluaa olla Batman.

Tässä hetkellä korkein huuto on 455 000 kruunua eli noin 44 000 euroa. Hinta ehtii kyllä vielä noustakin, sillä huutokauppa päättyy vasta kolmen päivän päästä.


Huutokauppasivistolle pääset tästä linkistä.


Video: Kohtauksia elokuvasta Batman (1989).