Eteläisen Puolan Vähä-Puolan läänissä sijaitsevasta Ciemnan luolasta muutama vuosi sitten löytyneet noin 115 000 vuotta vanhat pienet luut on nyt tunnistettu kuuluneeksi 5–7 vuoden ikäiselle neandertalilaislapselle.

Puolan vanhimmiksi löydetyiksi ihmisjäänteiksi laboratorioanalyysissä paljastuneet kaksi yhden senttimetrin pituista sormiluuta löydettiin alun perin eläinten luiden ja neandertalilaisten käyttämien kivityökalujen seasta. Niitä luultiin kuluvaan vuoteen asti eläinten luiksi.

Luuanalyysin tehnyt kansainvälinen tutkijaryhmä sai selville myös hyvin karmean luihin liittyvän seikan: suurikokoinen lintu oli syönyt lapsiparan.

Löydöksistä uutisoi CNN. Varsinainen tutkimusraportti julkaistaneen myöhemmin tänä vuonna Journal of Paleolithic Archaeology -tiedejulkaisussa.

Tieteilijät huomasivat, että huonosti aikaa kestäneet luut olivat kauttaaltaan pinnallisten reikien peitossa, mikä jo sinällään kertoi paljon lapsen kohtalosta. Luiden kunto ei sallinut dna-analyysin suorittamista.

”Analyysit osoittivat, että luiden reiät ovat syntyneet matkalla suurikokoisen linnun ruoansulatuselimistön lävitse. Tämä on ensimmäinen jääkaudelta peräisin oleva esimerkki tämänlaisesta tapauksesta”, kertoi tutkijaryhmän jäsen, puolalaisen Jagellon yliopiston professori Paweł Valde-Nowak lehdistötiedotteessa.

Tutkijat uskovat, että lintu joko haaskaruokaili tai hyökkäsi neandertalilaislapsen kimppuun ja söi ruumiista osan lapsen kuoltua kamppailun päätteeksi.

On toistaiseksi mysteeri, miten luut päätyivät Ciemnan luolaan: asuivatko neandertalilaiset siellä vai käyttivätkö he luolaa kenties kausiluontoisesti?