Me olemme kaikki kuulleet varoitukset: auringonpimennystä ei pitäisi koskaan katsoa suoraan kohti, niin kuin ei aurinkoa pitäisi koskaan muutenkaan suoraan.

Silti isojen auringonpimennysten aikaan ajoittain tapahtuu sellaista, että jotkut katsovat auringonpimennystä ilman suojalaseja – ja saavat elinikäisiä silmävaurioita.

Torstaina JAMA Ophthalmology –lehdessä julkaistussa artikkelissa on esitelty yhtä tapausta, josta ilmenee, millaisia vaurioita auringonpimennyksen katsominen aiheuttaa silmille.

Tapauksessa on käsitelty parikymppistä naista, joka katsoi Kuun 70-prosenttisesti peittämää Aurinkoa kuuden sekunnin ajan Yhdysvalloissa kesällä nähdyn täydellisen auringonpimennyksen aikaan. Tämä riitti aiheuttamaan hänelle vakavia silmävaurioita, ja neljää tuntia myöhemmin hänen näkönsä alkoi heikentyä vakavasti.

Kolmea päivää myöhemmin nainen meni sairaalaan, missä lääkärit totesivat naisen vaurioittaneen silmiensä verkkokalvoja.

JAMA Ophthalmology -lehdessä on julkaistu tarkka tieteellinen tutkimus, jossa on pystytty solutasolla analysoimaan ja kuvaamaan naisen silmien kärsimiä vaurioita. Tämä on tutkijoiden mukaan ensimmäinen kerta, kun silmiä on pystytty kuvaamaan tällä tarkkuudella. Tutkimuksessa on käytetty uudenlaista, entistä tarkempaa kuvantamistekniikkaa.

Kuva: Wu et al. JAMA Ophthalmology.

Vaurioita on tullut molempiin silmiin, ja hoitoa auringon silmiin synnyttämiin vaurioihin ei ole olemassa. Naisen näkö ei ole palautunut ennalleen, tutkijat kertovat, vaan hän näkee kaikkialla auringonpimennyksen muotoisen mustan aukon.

”Se on hämmästyttävää”, sanoo philadelphialaisen Wills Eye Hospitalin silmätutkija Sunir Garg Wall Street Journalissa. ”Vaurio on saman sirpin muotoinen kuin auringonpimennystä katsottaessa näkisi.”

Jos vältti katsomista suoraan aurinkoon, auringonpimennystä seuranneet ihmiset saattoivat huomata pimennyksen aikana jotain erikoista: heidän näkökykynsä muuttui pimeässä paljon tavallista paremmaksi.

Vaikka Kuun peittäessä Auringon oli pimeää kuin yöllä, ihmisiä ja esineitä oli helpompaa nähdä kuin tavallisena kuuttomana yönä.

Ohio State Universityn tutkijat sanovat tiedotteessaan keksineensä ilmiölle mahdollisen selityksen: näkökykyä pimeässä säätelee silmien verkkokalvolla esiintyvä GABA-reseptori. GABA on eräänlainen kemiallinen viestinvälittäjä, joka vastaa viestinnästä solujen välillä.

Tutkijat sanovat, että GABA-reseptoria on paljon tietyissä soluissa verkkokalvoilla aurinkoisina päivinä, ja se parantaa ihmisen kykyä nähdä yksityiskohtia ja esineiden reunoja. Öisin tuon reseptorin määrä verkkokalvolla kuitenkin laskee.