Katsastuksissa ilmenee entistä useammin vikoja, kertoo A-Katsastus tiedotteessaan.

A-Katsastuksen katsastamissa autoissa on tänä vuonna havaittu keskimäärin 119 vikaa jokaista sataa katsastusta kohti, yhtiö kertoo. Vielä kaksi vuotta sitten lukema oli alle 115 ja viime vuonna 117 vikaa sataa katsastusta kohti.

A-Katsastus on tänä vuonna katsastanut noin 750 000 henkilöautoa. Katsastettujen henkilöautojen hylkäysprosentti on tänä vuonna ollut 25,2, kun vastaava luku viime vuonna oli 24,8 prosenttia.

Kasvua on tapahtunut erityisesti jarruihin ja etuakselistoon liittyvissä, katsastuksessa hylkäyksen aiheuttavissa, vakavissa vioissa. Pakokaasupäästöihin liittyvien vikojen määrä on hieman laskenut.

Yhden katsastusyhtiön luvut eivät tietenkään kerro koko totuutta kaikkien aikojen hylkäysprosenteista. Hylkäysprosenteissa on myös suuria eroja riippuen autojen iästä.

Autoliitosta muistutetaan, että hylkäysprosentti on Trafin tilastojen perusteella pienentynyt lähes kaikissa korkeintaan 12 vuotta vanhojen autojen ikäluokissa.

Moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna katsastuksissa havaittujen vikojen määrä ja hylkäysprosentit ovat vuodesta toiseen Suomessa korkeita, A-Katsastus kertoo. Keskeinen syy on yksi EU-alueen vanhimmista autokannoista. Suomen osalta tilanne on erityisen haastava autokannan korkean iän lisäksi muuta Eurooppaa vaihtelevampien ilmasto-olosuhteiden vuoksi.

A-Katsastuksen teknisen johtajan Hannu Pellikan mukaan viime vuosien vikojen määrän kasvu selittyy pitkälti katsastettujen autojen keski-iän ja keskimääräisen ajomäärän kasvulla.

 

Päivitys 1.12. 13:46. Juttuun lisätty täydentävä tieto Autoliitosta.