Toukokuussa voimaan astunut katsastuslain muutos on johtanut ajokieltojen määrän moninkertaistumiseen, kertoo Satakunnan Kansa. Lehden haastattelema katsastusyrittäjä kertoo, että moni asia tulee edelleen autoilijoille yllätyksenä.

Mänttäläisen JK-Katsastuksen yrittäjä Juha Kaasinen kertoo Satakunnan Kansalle saavansa päivittäin esimerkiksi kyselyitä katsastuksen ajankohdasta.

Tämän vuoden katsastukset tehdään, kuten rekisteriotteessa on merkittynä. Seuraavat katsastukset kuitenkin määräytyvät tämän vuoden katsastuksen mukaan.

”Auton käyttöönottopäivällä ei ole merkitystä ensi vuonna. Moni on yllättynyt siitä, että katsastusajankohta saattaa aikaistua ensi vuonna”, Kaasinen sanoo lehdessä.

”Jos auton käyttöönottopäivä on vaikkapa 12. lokakuuta 2018 ja auton katsastaa 17. elokuuta 2018, ensi vuonna katsastusajankohta on 17. elokuuta 2019. Mutta jos auton katsastaa kuukauden kuluessa ennen lokakuun 12:tta, katsastuspäivänä säilyy 12. lokakuuta.”

Trafin tiukentuneet määräykset koskevat esimerkiksi jarruja, seisontajarruja, renkaita ja tuulilasia. Ajokieltoa tulee esimerkiksi siitä, jos jarruvoimien ero ohjaavan etummaisen akselin pyörillä on yli 50 prosenttia suurimmasta jarruvoimasta. Myös tehoton seisontajarru ja huonokuntoiset renkaat johtavat ajokieltoon.

Tekniikan Maailmakin kirjoitti aiemmin kesällä, että autojen salakavalasti etenevät jarruviat ovat johtaneet useisiin ajokieltoihin.

Myös tuulilasissa on ajokieltomahdollisuus, jos vaurio vaarantaa merkittävästi liikenneturvallisuutta.

”Jos auton tuulilasissa on halkeama, siitä tulee yleensä korjauskehotus. Ihmisiä on turhaan peloteltu tuulilasista johtuvista hylkäyksistä ja ajokiellosta. Ne ovat harvinaisia tapauksia”, Kaasinen sanoo SK:ssä.

Kaasinen nostaa lehdelle esille yhden muutoksen, josta hänen mukaansa vähemmän tiedetään. Alle kymmenen vuotta vanhasta bensa-autosta ei enää tarvita pakokaasumittausta ja -todistusta. Yli kymmenen vuotta vanhemmilta se kuitenkin edelleen tarvitaan.

”Alle kymmenen vuotta vanhoille autoille tehdään OBD-mittaus. Meillekin on tullut alle kymmenen vuotta vanhoja autoja, joille on korjaamoilla tehty turhaan pakokaasumittaus.”