Ensin oli maastureita, ja sitten markkinoille tulivat katumaasturit.

Parikymmentä vuotta sitten keksittiin, että farmariautosta voidaan tehdä maasturimaisempi, jolloin syntyi korotettujen farmareiden luokka. Eikä siinä vielä kaikki, vaan vuonna 2015 Volvo toi markkinoille S60 Cross Countryn eli henkilöautosta tehdyn korotetun version. Ideahan ei ollut sinällään uusi, sillä AMC teki vastaavia (Eagle) jo vuonna 1979, joista villeimmät olivat kaksiovinen ja coupé.

Tänä vuonna korotettujen henkilöautojen buumi on levinnnyt Venäjälle, missä esiteltiin katumaasturimaiset mallit neliovisesta Lada Vestasta ja Renault (Dacia) Loganista. Uusin esimerkki on ehkä edellisempiäkin villimpi, sillä Ford esitteli São Paulon autonäyttelyssä Ka Urban Warrior Conceptin.

Koemallilla testataan ostajien kiinnostusta. Onko maailma siis valmis porrasperäiseen Ka-malliin, johon on lisätty runsaasti koria suojaavia muoveja ja autoon on asennettu 15-tuumaiset pyörät?

Moottorina on sata kilowattia kehittävä vapaasti hengittävä 1,5-litrainen. Viisivaihteinen (!) vaihteisto on sen jatkeena, ja autossa on vain etuveto. Fordin mukaan korotettu jousitus auttaa ajamaan epätasaisessa maastossa ja tulvivilla kaduilla.