Matkapuhelinvalmistajat ja operaattorit lisäävät kännyköihin koko ajan uusia ominaisuuksia, jotta laitteet saataisiin pysymään kiinnostavina ja jotta niitä saataisiin menemään enemmän kaupaksi. Mutta kuka oikeasti tarvitsee puhelimessaan kaikkia, joskus varsin turhiltakin tuntuvia hienouksia? Ellei niille tunnu olevan käyttöä, niistä on turha maksaa. Toimivan matkapuhelimen saa huomattavasti pienemmälläkin rahalla.

Motorola C350, 215 euroa

Nokia 2100, 149 euroa

Siemens A55, 139 euroa

Siemens CL50, 299 euroa

Sony Ericsson T100, 149 euroa

Sony Ericsson T310, 229 euroa

Useimmalle matkapuhelin on ihan muuta kuin pelkkä näyttelyesine, internetyhteyksiin kykenevä nettipääte tai pelikone. Valtaosa haluaa puhelimen, jota voi käyttää sen perimmäiseen tarkoitukseen, eli puhumiseen tai korkeintaan lyhyeen tekstailuun. Haussa on yksinkertainen ja helppokäyttöinen laite, joka kuuluu hyvin ja jonka akku kestää riittävän pitkään. Tietysti pieni koko ja halpa hintakaan eivät ole pahitteeksi. Tällaiselle laitteelle löytyy aina käyttöä myös kakkospuhelimena. Jo nyt monella on käytössään eri puhelin iltaisin ja viikonloppuisin kuin töissä arkena päiväsaikaan. Nykyisin matkapuhelin otetaan mukaan myös harrastusten pariin. Tähän käyttöön sopii paremmin laite, joka ei ole hinnalla pilattu eikä pidä sisällään kaikkein viimeisimpiä hienouksia.

Tämänkertaisessa vertailussamme mukana olevat Motorola C350, Nokia 2100, Siemens A55, Siemens CL50 sekä Sony Ericssonin T100- ja T310-puhelimet ovat kaikki oman merkkinsä edullisimpia uusia malleja. Halvempia puhelimia saattaa kaupoista löytyä korkeintaan vanhempien mallien tai käytettyjen joukosta.

Edullisesta hinnasta huolimatta suurin osa näistäkin pitää sisällään toimintoja, joista ei vielä joku vuosi sitten osattu edes uneksia. Yksinkertaisinkin malli osaa piipata taskussa merkiksi, milloin täytyy hakea lapsi hoidosta tai milloin koittaa hääpäivä tai anopin syntymäpäivät lähestyvät. Enää matkalle ei tarvitse muistaa ottaa mukaan herätyskelloa, kun sen löytää näppärästi kännykästä. Useimmassa tapauksessa matkapuhelin korvaa jo paperiset allakat, ja se tekee tarpeettomiksi myös puhelinmuistiot.

Järjestään kaikki ovat jo GSM-kaksitaajuusmalleja. Joukon monipuolisin puhelin Sony Ericsson T310 toimii meikäläisten GSM 900- ja 1800-verkkojen lisäksi myös Yhdysvalloissa sikäläisissä GSM 1900 -verkoissa. Sama värinäytöllä varustettu puhelin tarjoaa myös uusimmat MMS-kuvaviestitoiminnot. Laitteeseen saa lisävarusteena jopa kameran.

Myös Motorola C350:ssä on värinäyttö. Sekä Motorola että Sony Ericsson T310 on varustettu myös äänimuistiolla. Tärkeät osoitetiedot tai puhelinnumerot on helppo sanella muistiin silloin, kun käytössä ei ole muita muistiinpanovälineitä. Motorola C350:ssä on jopa puheohjaus. Tärkeimpien puhelinmuistiossa olevien numeroiden valinta käy omalla äänellä komentamalla. Toiminnosta on hyötyä esimerkiksi autossa.

Kaikissa tekstiviestien kirjoitusta helpottaa ennakoiva tekstinsyöttö. Sen avulla viestien lähettäminen sujuu huomattavasti vähemmillä näppäilyillä kuin perinteisesti kirjain kerrallaan tökkimällä. Kutakin kirjainta kohti riittää yksi näppäimen painallus.

Pian odotettavissa on huojennusta myös puhelinkuluissa. Näkyvin mullistus matkaviestinalalla tulee tänä kesänä olemaan numeron siirrettävyys. Heinäkuun 25:nnestä päivästä lähtien asiakas voi vaihtaa puhelinliittymänsä GSM-operaattorilta toiselle ilman, että oma puhelinnumero muuttuu. Koko numero, suuntanumero mukaan lukien, säilyy samana, mikäli asiakas niin haluaa. Matkapuhelinnumeron siirrettävyys on mahdollista jo useissa Euroopan maissa, esimerkiksi muissa Pohjoismaissa.

(Tiivistelmä Raimo Ylösen ja Ilkka Herttuan artikkelista TM 12/03, s. 32-38)