Etusivu Keskustelu Autot Muut autoaiheet Autolaina vai käteinen?

Tämä aihe sisältää 17 vastaukset, 10 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  Sokea-Reetta 27.02.2018 at 22:31.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 18)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #827565 Ilmoita asiaton viesti

  pekkapera
  Osallistuja (Participant)

  Mitäs mieltä porukka on? Kannattaako auton hankinnassa käyttää rahoituksena autolainaa vai mielummin käteistä? Auton hinta olisi noin 20€k.

  Säästöstä löytyisi kyllä tuo 20€k, mutta hirvittää laittaa könttänä noin paljon rahaa autoon. Sain sitovan autolainatarjouksen, jonka voisin halutessani nostaa tilille.

  Kysymys kuuluukin, että otanko riskin ja sijoitan 20€k ja yritän saada pääomalle paremman tuoton, kuin autoon käytettävän lainan korkoprosentti. Vai lyönkö rahat kiinni uuteen autoon ja jatkan elämää ilman velkoja.

  #827568 Ilmoita asiaton viesti

  tracktest
  Osallistuja (Participant)

  En tiedä mikä minä olen ketään neuvomaan, mutta kysyttäessä neuvoa käteisellä olen itse aina autot ostanut. Sijoitus on aina riski joten hajauttamalla mielummin jos sijoitusta ajattelet, kuin kaikkien rahojen sijoittamista niin sanotusti samaan koriin (osakkeisiin). Näin minimoi tulevat tappiot jos näin hassusti kävisi. Auto on sijoituksena kehnoimmasta päästä, mutta autoistakin löytyy sijoituskohteita jos niitä haluaa kartoittaa. Päätös on jokaisen oma, mutta käteisellä ostettaessa tinkaaminen on aina hyvinkin mahdollista tämähän riippuu kokonaan yksityisen myyjän tilanteesta. Tarpeethan viime kädessä ratkaisevat mikä on paras ratkaisu.

  #827569 Ilmoita asiaton viesti

  intelligentsia
  Osallistuja (Participant)

  Prosentin autolainakorolla 20.000 euron lainan korkomenot olisivat vain 512,50 euroa 5 viidessä vuodessa.

  #827574 Ilmoita asiaton viesti

  HybridRules
  Osallistuja (Participant)

  Sanoisin, että autohankintaa ei voi ajatella sijoituksena, koska se ei taatusti tuota korkoa, siis jos normikäyttöauton hankkii.

  Jos hallitset sijoittamisen, niin sijoita pääoma ja ota auto rahoituksella, mutta älä hanki autoa pankista otetulla lainalla, vaan autorahoituksella n. 1% korkokululla, kuten intelligentsiakin ehdotti. Rahoitusyhtiön korko on kiinteä eikä sitä heliborit heiluttele. Jemmassa ollut 20k€ kannattaa sitten sijoittaa, niin säilyy pääoma ja koroissakin pääset plussalle, jos sijoittamisen hallitset.

  Jotkuthan ottaa pankista lainan ja sitten ovat ostavinaan auton käteisellä. Varmaan tarkoituksena on saada oma nimi omistajaksi saman tien, vaikka velkavetoisesti auton hankkiikin. Mutta pankkilaina on ainakin yleensä kalliimpaa kuin rahoitusyhtiön antama näinä päivinä.

  Nykyisillä korkomarginaaleilla ei autokuluun kannata säästössä olevaa rahaa käyttää, koska autossa pääoma joka tapauksessa alkaa palaa pois saman tien. Varsinkin, jos otat auton ensirekisteröinnillä. Uudessa autossa on roppakaupalla hyviä puolia, mutta rahan säästyminen ei kuulu niihin.

  Kun otat auton rahoitusyhtiön järkkäämällä pääomalla, niin se on autokaupan kannalta sama kuin käteisosto, kunhan et vaadi niitä ottamaan vaihdokkia.

  #827578 Ilmoita asiaton viesti

  Pihistelijä
  Osallistuja (Participant)

  Autokaupat mainostavat näitä 1% korkoja, mutta päälle tulee heti alkuun 200 € luoton perustamiskulu ja joka kuukausi 10 € käsittelylisä. Niiden kanssa 20 000 € lainan todellinen vuosikorko onkin 2,3%.

  Bank Norwegianista saa 1,75%, josta tosin joutuu maksamaan 30% pääomaveron eli nettona 1,2%. Pörssistä taas saa enemmän, mutta riski kasvaa. 2,3% nettotuotto vaatii jo alkaen 3,1% osinkotuottoa ja 3,3% myyntivoittotuottoa. Pörssikurssit ovat nyt aika korkealla eikä voi olla varma, että pääoma säilyy seuraavat pari-kolme vuotta. Nyt voisi ajatella jotain defensiivistä hyvää osingon maksajaa, esim. Telia. Nykykurssilla on luvassa yli 6% osingot. Mutta, jos rommaus alkaa sukeltaa sekin.

  Itse mietin samaa viime keväänä autoa tilatessani. Minulle tarjottiin juuri tuota prosentin rahoitusta, joka olikin todellisuudessa yli kaksi. Kaiken tinkaamisen lopuksi vielä kysyin saako lisää alennusta, jos otan rahoituksella – ei saanut. Koska pörssissä oli jo kiinni sievoinen summa, maksoin lopulta käteisellä. Näin jälkeenpäin ajateltuna ihan hyvä päätös.

  #827617 Ilmoita asiaton viesti

  Quu.
  Osallistuja (Participant)

  Minusta kannattaa jättää auto sinne kauppaan jos pitää näperrellä parinkymppitonnin käteisen pääomatuloilla.

  #827677 Ilmoita asiaton viesti

  intelligentsia
  Osallistuja (Participant)

  Hyvä kai olisi jättää jotakin rahaa pahan päivän varalle ? Jos vaikka pitää laittaa kokonaan uusi hammas, niin tähänkin menee pari tonnia.

  Auton käyttömenot pääomamenoilla lienevät noin 45 senttiä per kilometri eli ei kannata pahemmin huvikseen ajella vaikka mieli tekisikin.

  #827760 Ilmoita asiaton viesti

  Quu.
  Osallistuja (Participant)

  Toyota Hybridin pääomakulut TM 60 000 km

  https://tekniikanmaailma.fi/wp-content/uploads/asteikko_issues/issue10/page131874/a2c67473ae67767744ef489e2da8558f.jpg

  Sillä on tietoa pääomakuluista.

  #827813 Ilmoita asiaton viesti

  Pihistelijä
  Osallistuja (Participant)

  Kovat ovat Auriksen kulut!

  Silmään pistää suuret polttoaine- ja huoltokulut. Pääomakulutkin ovat isot, johtuen korkeasta hankintahinnasta.

  Esim. Seat Leon ST 1.0 TSI:llä huoltokulut ovat puolet Auriksen kulutusta. Polttoainekulut 25% pienemmät. Pääomakulutkin matalammat.

  #827846 Ilmoita asiaton viesti

  Quu.
  Osallistuja (Participant)

  Ok olin kiireinen kannanotossa, auton rahoituskulut on eri juttu kuin käyttökulut.

  #827861 Ilmoita asiaton viesti

  Quu.
  Osallistuja (Participant)

  Viittaan edelliseen kannanottooni, sori

  #828012 Ilmoita asiaton viesti

  HybridRules
  Osallistuja (Participant)

  Alkuperäiseen aiheeseen kommantoidakseni vielä: autorahoituksen kulu on niin pieni suhteessa auton hankintahintaan, että autohan on järkevää hankkia rahoituksella, koska autoon ei voi ajatella sijoittavansa pääomaa (siis että auto on kulutustavara eikä kiinteää omaisuutta joka tapauksessa). Jos auton käteisoston hinta on vain pieni osa säästöistä, niin silloin tietysti käteisellä vaan auto alle.

  Yksi autokauppias kerran väitti, että yli 90% autoista hankitaan rahoituksella, enkä ihmettele nykyisillä korkokustannuksilla.

  Onko auton ostohinta 2% enemmän vai vähemmän, tuskin paljoa vaikuttaa päätökseen hankkia auto, jos menopeli muuten on mieleinen.

  #828080 Ilmoita asiaton viesti

  740 GLE
  Osallistuja (Participant)

  HybridRules on tietenkin oikeassa, ettei autoa arvioida sijoituksena, mutta aloittaja käsittääkseni kysyykin rahoituskustannuksesta?

  Aloittajalle sanoisin, että jos tiedät millaisen sijoitustuoton pystyt saamaan usean vuoden keskiarvona, sitten on helppo laskea todennäköinen kannattavuus. Mutta koska kysyt, et ilmeisesti voi sitä toteutumaa nähdä omasta excelistäsi 5 tai 10 vuoden keskiarvolla?

  Nykyisillä arvostustasoilla ja odotetuilla koron nousuilla ei ole mikään ihme, vaikka osakkeiden arvostustasot laskisivat auton käyttöiän aikana. Myös korkorahastoista on juuri nyt vaikea saada tuottoa samasta syystä.

  Toisaalta taas, edelleen löytyy pörssistä yrityksiä, joiden viime vuoden tulos tekee tämän päivän hinnalle yli 10% tulostuoton. Arvoindeksi lentää ”putkessaan” lähes laakana vuosikymmenet, mutta korkoa korolle periaate vääntää osingot takaisin sijoittavan kasvuindeksin nousuissa ja laskuissa kohti oikeaa ylänurkkaa kiipeäviksi portaiksi. Jos aikaa on ”paljon” osakeindeksi voittaa muut sijoitusinstrumentit ”lopulta” riippumatta siitä, millä portaalla on kyytiin noussut.

  10 vuotta aikaa, hyvä hajautus osingot takaisin sijoittavaan kustannustehokkaaseen rahastoon tai ETF:n, tai osinkosalkku, joka tähdätään korkoa korolle tuottoon pitkälle ajalle niin mikä ettei.

  Kolmen vuoden autolle en uskaltaisi nyt suositella osakesijoituksia.

  #828081 Ilmoita asiaton viesti

  740 GLE
  Osallistuja (Participant)

  Pihistelijä: Pörssistä taas saa enemmän, mutta riski kasvaa. 2,3% nettotuotto vaatii jo alkaen 3,1% osinkotuottoa ja 3,3% myyntivoittotuottoa.
  Tarkoitit varmaan, että joko 3.1% osinkotuotto tai 3.3% myyntivoitto? Siis jompi kumpi.

  Pihistelijä: Nyt voisi ajatella jotain defensiivistä hyvää osingon maksajaa, esim. Telia. Nykykurssilla on luvassa yli 6% osingot. Mutta, jos rommaus alkaa sukeltaa sekin.
  Tämän suuntaisia mietin itsekin. Nimittäin jos rommaus johtuu arvostustasojen laskusta vaikkapa korkotason nousun vuoksi, eivät osingot laske välttämättä lainkaan.

  Sitten on helppo olla ostajana entistä suuremmalla osinkopotilla entistä halvemmalla markkinalla. Auton kokoiseen salkkuun tosin pystyy vielä syöttämään palkastakin merkittäviä summia lisää ostopaikan avautuessa.

  #828082 Ilmoita asiaton viesti

  Sokea-Reetta
  Osallistuja (Participant)

  pekkapera:

  ”Mitäs mieltä porukka on?”

  Milloin mitäkin.

  ”Kannattaako auton hankinnassa käyttää rahoituksena autolainaa vai mielummin käteistä?”

  Oliskohan semmonen lainamuoto valittavana, jossa muutkin veronmaksajat osallistuisivat panoksellaan lainakulujesi kompensointiin?

  ”Säästöstä löytyisi kyllä tuo 20€k, mutta hirvittää laittaa könttänä noin paljon rahaa autoon.”

  Kuinkas paljon arvioisit olevan ”hirvittämisen rajasi” realisoimattomien tappioiden osalta?

  ”Kysymys kuuluukin, että otanko riskin…”

  Totta kai otat. Lainarahalla, käteisellä tai pikku hiljaa niillä tuloilla millä meinasit suunnittelemaasi lainaasi lyhentää.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 18)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.