Etusivu Keskustelu Autot Liikenne Teiden suolauksesta

Tämä aihe sisältää 55 vastaukset, 21 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  p128194 06.12.2014 at 22:04.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 75)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #279153 Ilmoita asiaton viesti

  salo-m
  Jäsen

  Tuskin se TeeCee on ,prosentit puuttuu.
  Toisaalta ,kuinkahan sitten suu pannaan kun kaikki pohjavedet alkaa olla suolaisia??
  Epäilen ettei suolaksella aikaan saadut ”kansantaloudilliset säästöt” riitä edes aiheutettujen vahinkojen arviointiin.

  #279155 Ilmoita asiaton viesti

  Mannni
  Jäsen

  Suolaus on kieltämättä ympäristörikos.
  Toivottavasti suolalle löydetään nopeasti korvaava aine. Sitä ennen on suolaus kuitenkin ainoa vaihtoehto. Esim tämänpäiväinen myräkkä muuttuu liikenteen alla ensiksi järkyttävän liukkaaksi (kävellen ei siellä pysy pystyssä) ja sitten järkyttävän kovaksi. Höylä ei siihen pysty ilman suolan pehmittävää vaikutusta ja eniten liikennöidyt väylät olisivat perunapeltoa seuraavaan auringonpaisteeseen asti.

  #279157 Ilmoita asiaton viesti

  Rätkätin
  Jäsen

  Voisikohan olla mitää eroa niillä nopeuksilla, joita rajoitusmerkeissä lukee ja niillä joita kannattaa ajella. Nyt alkavat kelit olla selaisia, että tuota eroa alkaisi olla korkea aika pohdiskella. Suolaamista vastustan.

  Tavallinen suola on nykyään korvattu jollain mömmöllä, jonka nimeä en nyt satu muistamaan. Pohjaveteen sekin on matkalla – miksi ihmeessä ei olisi.

  #279159 Ilmoita asiaton viesti

  Chrysler-man
  Jäsen

  Selvää on, että suolaus parantaa liikenteen sujuvuutta ja vähentää onnettomuuksia. Kun nämä faktat on käsillä, ei tarvitse ihmetellä miksi suolaa kylvetään.

  Itse kyllä ajan mieluusti suolattomia teitä, ja raskaskin liikenne pärjäisi jos hieman panostaisivat renkaisiin. Nopeudet kyllä laskisivat ilman suolaa, mutta niin laskisi myös ympäristön kuormitus, joka on mielestäni tärkeämpää kuin muutama ihmishenki.

  #279161 Ilmoita asiaton viesti

  Herbert
  Osallistuja (Participant)

  Hauska ristiriita tähän suola-asiaan liittyy. Kesällä halutaan hyviä teitä, mutta talvella joillekin kelpaisi jäiset päätiet. Eilenkin laiskan nelivetoauton sai sutimaan 60 km/h nopeudessa painamalla vain kaasun puhjaan. Aja siinä sitten rekkaa tuulisella säällä…

  #279163 Ilmoita asiaton viesti

  Rätkätin
  Jäsen

  Lainaus:
  02.11.2006 klo 10:09 Herbert kirjoitti
  Eilenkin laiskan nelivetoauton sai sutimaan 60 km/h nopeudessa painamalla vain kaasun puhjaan. Aja siinä sitten rekkaa tuulisella säällä…


  Mikä ihme saa painamaan kaasun pohjaan tuossa kelissä? :D
  Tai vaikkapa muutenkaan …

  Kun keli huononee tuollaiseksi (vaikka eipä tuo vielä mikään mahdoton ole edes ollut), niin luulisi kaikkien ajavan kolareita. Kolarinpaikkoja ja mahdollisuuksiakin olisi tarjolla vaikka kuinka .. siitä vaan valitsemaan itselle sopivaa … mutta ei .. kaikki ei siltikään aja kolareita .. miksiköhän? Onpa käynyt mielessä, että kuskeissa saattaa olla eroja .. mutta niinhän se ei voi olla sillä kaikki ovat niin kovin taitavia .. muistaakseni. Ja sama ilmiö jatkuu vuodesta toiseen ja paikoista toisiin.

  Rekkailu onkin ammattimiesten hommaa ja siihen sitä ammattitaitoa juuri tarvitaan .. siis osaamiseen ja tielläpysymiseen. Siltikin työvälineensä kaataa vuosittain n.200 kuskia elikkä enemmän kuin rekka joka toinen päivä (kesälläkin). Lentäjätkin kuuntelevat säätietoja ja VARAUTUVAT etukäteen keleihin. Rekat ovat maanteiden matalalentäjiä ja heidänkin pitäisi varautua kelien mukaan. Keinoja on moniakin .. hiekkapusseja ja lumiketjuja, lapioita etc. ja ennen kaikkea pitää varata aikaa ja nimen omaan aikaa. Vaikka itse olisi millainen rallikuski tahansa, niin muut eivät taatusti ole ja mateluvauhteihin on vain kertakaikkiaan tyytyminen vaikka kuinka olisi olevinaan kiire ja harmittaisi. Auttamalla muita pääseen itsekin nopeammin. Auttaminen tässä tarkoittaa aika pitkälle muiden huomioon ottamista ja sitä, ettei työnnä sitä keulaansa ihan kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin paikkoihin vaikka se mahtuisikin.

  [Rätkätin muokkasi tätä viestiä 02.11.2006 klo 10:54]
  #279165 Ilmoita asiaton viesti

  Opelixi
  Jäsen

  Lainaus:
  02.11.2006 klo 10:45 Rätkätin kirjoitti
  Rekat ovat maanteiden matalalentäjiä ja heidänkin pitäisi varautua kelien mukaan. Keinoja on moniakin .. hiekkapusseja ja lumiketjuja, lapioita etc. ja ennen kaikkea pitää varata aikaa ja nimen omaan aikaa.

  Vaikka itse olisi millainen rallikuski tahansa, niin muut eivät taatusti ole ja mateluvauhteihin on vain kertakaikkiaan tyytyminen vaikka kuinka olisi olevinaan kiire ja harmittaisi.


  Kyllä se vain on niin, että ammattiautoilijat on ajettu niin ahtaalle, että aikatauluissa on vain pakko yrittää pysyä, vaikka pienellä riskillä ja ongelmia taitaa tulla myös noista lepoaika jutuista, jos kelien ja lakien mukaan ajaminen pakottaakin jäämään yöksi johonkain levähdysalueelle. Aika helposti sitä yrittää vain posotella määränpäähän, että pääsee yöksi vaimoa villottamaan ;)

  #279167 Ilmoita asiaton viesti

  Herbert
  Osallistuja (Participant)

  [quote title=”02.11.2006 klo 10:45 Rätkätin kirjoitti”]
  Mikä ihme saa painamaan kaasun pohjaan tuossa kelissä? :D
  Tai vaikkapa muutenkaan …

  Esimerkiksi vaikkapa liukkauden tunnustelu. Voi sen tehdä jarruttamallakin, makuasia. Eräät eivät tee sitä ollenkaan.

  Ihan normaalissa ajossa hyvällä kelillä muuten laiskan auton (16 kg/hv) kaasun joutuu painamaan pohjaan useinkin, muun muassa ohituksissa. Hieman tehokkaammilla autoilla voidaan joskus mennä kaasu pohjassa moottoriteiden rampeilla. Valitettavasti kaikki eivät sen tarvetta ole älynneet, kuten tänään eräs punaisen Almeran kuljettaja, joka kiihdytyskaistalla ollessaan oli minun edelläni ja helposti olisi päässyt reippaalla kiihdytyksellä liittymään kaistalleni eteeni. Mutta sen sijaan tämä säästelijä odotti hetken ja kai oletti ja lopulta pakotti minun väistämään vasemmalle kaistalle, joka onneksi oli tyhjä.

  Onpa käynyt mielessä, että kuskeissa saattaa olla eroja .. mutta niinhän se ei voi olla sillä kaikki ovat niin kovin taitavia ..

  Kuskeissa on eroja, mutta niin on tilanteissakin. Yhden eteen juoksee hirvi, toisen rekkaan puhaltaa kovempi puuska kuin toisen rekkaan, kolmannen edessä neljäs tekee jotain yllättävää jne. Sitten sen kaikkein huonoimman kohdalle ei satu mitään vaikeusastetta lisäävää tilannetta. Etkö itse ole koskaan tehnyt virhettä, joka missään muussakaan tilanteessa ei olisi voinut johtaa onnettomuuteen?

  Rekkailu onkin ammattimiesten hommaa ja siihen sitä ammattitaitoa juuri tarvitaan .. siis osaamiseen ja tielläpysymiseen.

  Jokainen joutuu joskus aloittamaan uransa. Harva saa ajella jossain liikennepuistossa niin paljon, että voi tulla oikean liikenteen sekaan sellaisena ammattilaisena kuin käsite yleensä ymmärretään.

  #279169 Ilmoita asiaton viesti

  -Jani-
  Jäsen

  Suolaus lopetettava!
  Jos ei suomalainen osaa liukkaalla ajaa niin käyttäköön JULKISIA KULKUVÄLINEITÄ!

  #279171 Ilmoita asiaton viesti

  TI-mieskin
  Osallistuja (Participant)

  Ei vaan ole julkisia kaikkialla ja sopivaan aikaan tai suuntaan! B)

  #279173 Ilmoita asiaton viesti

  Rätkätin
  Jäsen

  Lainaus:
  02.11.2006 klo 19:43 Herbert kirjoitti
  Ihan normaalissa ajossa hyvällä kelillä muuten laiskan auton (16 kg/hv) kaasun joutuu painamaan pohjaan useinkin …

  Yhden eteen juoksee hirvi, toisen rekkaan puhaltaa kovempi puuska kuin toisen rekkaan, kolmannen edessä neljäs tekee jotain yllättävää jne.

  Jokainen joutuu joskus aloittamaan uransa. Harva saa ajella jossain liikennepuistossa niin paljon, että voi tulla oikean liikenteen sekaan sellaisena ammattilaisena kuin käsite yleensä ymmärretään.


  Ainakin itselläni on sellainen asenne, että jos syntyy tilanne, jonka toteuttamiseksi on pidettävä talla pohjassa, niin onkohan manööveriin todellakin lähdetty ihan oikeista syistä?

  Hirviä on, mutta ei niitä nyt niin paljoa ole, että niitä aivan erityisesti pitäisi syyttää ja puuskaisessa kelissähän juuri sitä ammattitaitoa nimen omaan tarvitaan – jopa sen tunnistamiseen, että onko nyt puuskainen keli ja pitääkö sekin asia osata ottaa huomioon. Mitä tulee muun liikenteen yllättäviin ja sattumanvaraisiin temppuihin, niin nimenomaan niitä varten on kehitelty tur-val-li-suus-vä-li ja huonoilla keleillä vieläkin pitempi väli .. vai miten se Enska sen nyt sanoikaan.

  Vasta-alkajista sen verran, että muistui mieleen puuseppäkoulu, jossa vasta aloittanyt joutuu ruuvaan koko ruuvin, puoliksi valmis hakkaa ruuvin vasaralla puoleenväliin ja ruuvaa loput ja ammattimies hakkaa vasaralla koko ruuvin. Nyt on tosin jo ruuvinvääntimet kaikilla, että vasaroita ei noissa hommissa enää tarvita. Siltikin tuo esimerkki kuvastaa asennetta ja rekkahommissa ammattimiehet ovat himpun verran ronskimpia kuin innokkaat vasta-alkajat ja vasta-alkajilla taas on kova hinku päästä näyttämään. Aika ongelmallinen vyyhti. Itse en aja rekkaa, mutta tässä jaloissa noita pyörii sen verran, että niiden jutut välillä hirvittää.

  #279175 Ilmoita asiaton viesti

  Mannni
  Jäsen

  ”Nopeudet kyllä laskisivat ilman suolaa, mutta niin laskisi myös ympäristön kuormitus, joka on mielestäni tärkeämpää kuin muutama ihmishenki.”
  -lähdetään nyt siitä ajatuksesta, että kyseessä olisi nimenomaan oman lapsesi henki…

  Suolaamisessa ei ensisijaisesti ole kyse kenenkään ajotaidosta, vaan liikenteen sujumisesta.
  -suolaamaton päätie muuttuu röykkyiseksi ja siinä sitten köröteltäisiin neljääkymppiä kevääseen asti…
  -teiden hoidossa on otettava huomioon se järjenvastainen tosiseikka, että rekassa saattaa olla vetävillä pyörillä vain 10% yhdistelmän massasta…
  -rekoista puhuttaessa on syytä huomata, että siihen mäkeen jää ensiksi kiinni vain se ensimmäinen, loput jäävät sen taakse. Lisäksi sen ensimmäisen kiinnijäämisen aiheuttaa monesti joku henkilöautoilija…

  #279177 Ilmoita asiaton viesti

  Opelixi
  Jäsen

  Lainaus:
  03.11.2006 klo 13:27 Mannni kirjoitti
  Suolaamisessa ei ensisijaisesti ole kyse kenenkään ajotaidosta, vaan liikenteen sujumisesta.
  -suolaamaton päätie muuttuu röykkyiseksi ja siinä sitten köröteltäisiin neljääkymppiä kevääseen asti…
  -teiden hoidossa on otettava huomioon se järjenvastainen tosiseikka, että rekassa saattaa olla vetävillä pyörillä vain 10% yhdistelmän massasta…
  -rekoista puhuttaessa on syytä huomata, että siihen mäkeen jää ensiksi kiinni vain se ensimmäinen, loput jäävät sen taakse. Lisäksi sen ensimmäisen kiinnijäämisen aiheuttaa monesti joku henkilöautoilija…

  Eikait ne tiet kovin röykkyisiä ole Lapissakaan missä ei pahemmin suolailla? Raskaankaluston vuoksi sitä suolausta kait enimmäkseen käytetään. Itse olisin kyllä valmis luopumaan siitä välittömästi. Talvirenkaat on sitä varten ja hyvin niillä pärjää sellaisillakin 80-rajoitusalueilla missä ei suolata ollenkaan. Urathan on jokatapauksessa paljaalla asfaltilla, kun nastat nakertaa jään pois.

  #279179 Ilmoita asiaton viesti

  Rätkätin
  Jäsen

  Talvi on asennekysymys.
  Keliolosuhteet ovat asennekysymyksiä.

  Jos lastina olisi herkkä pommi,
  niin turvallinen ajotapa löytyisi ihan ilman pyytämistä,
  olipa keli mikä hyvänsä.

  Jonain päivänä suola ja muutkin mömmöt kielletään,
  mutta aina pitää ensin odottaa,
  että jotain korvaamattomanikävää ehtii tapahtua.

  B)

  [Rätkätin muokkasi tätä viestiä 04.11.2006 klo 11:23]
  #279182 Ilmoita asiaton viesti

  hiksi
  Jäsen

  Kyllä se niin vaan on, että pakko on suolata/hiekoittaa pääteitä, muuten siellä ei pääse kukaan eteenpäin.

  Turha saarnata nastarenkaista, ne eivät vain sovi raskaalle kalustolle (ei pysy nastat kumeissa kovinkaan pitkään). Ja näillä nykyisillä kitkarenkailla ylämäet, alamäet ja risteysalueet muuttuvat hetkessä peilijääksi, eikä sitä karhenna henkilöautoilijoiden nastat.

  Lapissa kun on rekkaliikenne niin paljon vähäisempää, riittää henkilöautojen nastat pitämään tien ajettavassa kunnossa. Se vaan on karu totuus, että aina kun rekka jarruttaa/kiihdyttää, pyörät pyörii väärällä nopeudella tien pintaan nähden, ja lumi sulaa muodostaen jäätä.

  Ja nopeudesta. Otappa yhdistelmä alessi, tyhjä täysperä, mene johonkin oikein tuuliselle ja jäiselle suoralle, aja vaikka 1km/h niin saattaapi olla että tuuli lykkää sen kärryn poikittain. EI se nopeus sitä tee, on vain pakko saada se vetoauto vetämään sitä kärryä eteenpäin, silloin se tulee siellä perässä. Eikä se vetämäminen onnistu jäällä.

  Tälläinen avautuminen tällä kertaa, enkä ole rekkakuski.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 75)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.