Etusivu Keskustelu Autot Uudet autot Suomessa myydään uusia henkilöautoja selvästi muita Pohjoismaita vähemmän Vastaa aiheeseen: Suomessa myydään uusia henkilöautoja selvästi muita Pohjoismaita vähemmän

#851781 Ilmoita asiaton viesti

740 GLE
Osallistuja (Participant)

Kiitän Kumppania rautalangasta. Nyt alkaa valjeta, mikä tässä ahdistaa.

Kumppani: oman auton ostaminen uutena velaksi ja kaikkine muine kuluineenkin maksaisi jollekin vaikka 700€/kk. Liisari autohaittana maksaisi saman verran. Autoetu palkan päälle ei ole optio. Moniko oletuksena repii vielä saman 700€ sijoituksiin liisarihinnan päälle
Tämä ei oikeasti tullut mielen viereenkään, koska en suostu millään tuloilla käyttämään talouteni liikkumavaraa autoon. Jos vapaa irtoraha poltetaan johonkin auton tapaiseen pöljyyteen, on peli pelattu täysin riippumatta siitä, missä muodossa tuo mielestäsni kohtuuton satsaus autoon on toteutettu. Jos liikkumavarani olisi 700 / kk, en suostuisi laittamaan rattaiden päälle enempää kuin puolet siitä.

Oma oletukseni oli, ja on, että liisarista voi hyötyä, jos sen turvin pystyy vapauttamaan käteista tavalla tai toisella, vaikkapa oman auton kk-erää halvemman liisaten, oman auton liisarin tieltä myyden tai jättämällä kuluttamatta autoa varten jo säästetyn rahan.

Kumppani: Ei siihen tarvitse mennä kaikki perheen raha, jos ostaa uuden.
Ei minustakaan, ja silloin voi miettiä, mitä tekee säästyneellä rahalla. Voi myös vertailla, mitä eroja on erilaisten autojen vaikutuksella säästöön ja erilaisten rahoitustapojen vaikutuksella säästöön.

Kumppani: sinun ”kymppisi”, jolla sijoittajan osingot ja tuotot vaikuttavat sinkoavan nousuun. Ai niin, tarkoitit tietenkin pitkällä tähtäimellä
No en todellakaan tarkoittanut, vaan sitä, että jokaisella auton ostajalla on mahdollisuus sijoittaa. Koska sijoittamiseen pääsee käsiksi halvemmalla kuin autoon, siitä seuraa, että jokaisella, jolla on varaa ostaa auto, on myös varaa sijoittaa. Silti jokaisella, jolla on varaa sijoittaa, ei ole välttämättä varaa ostaa autoa.

Kumppani: Tuottolaskelmat näyttävät hyviltä sellaiselle, jolla on sijoittaa – enemmän. Eipä lohduta, mutta hyvältä näyttää prossat, vai mitä? Sellaiselle, joka laittaa nollan tai useamman summan perään tilanne on ihan toinen.
Indeksisijoittaminen skaalautuu täydellisesti kympistä miljoonaan kuukaudessa samoille tuottoprosenteille. Jos kumpikin sijoittaa kaiken irtorahansa, niin kumpikin saa samasta indeksistä täsmälleen yhtä monen kuukauden irtorahan takaisin tuottona.

Ellei vähemmän sijoittanut ole tyytyväinen, se johtuu siitä, että hän haluaisi enemmän kuin oman osuutensa.

Kumppani: ei olla vielä pariin vuosikymmeneen niin pitkällä, että asuntolaina olisi jo maksettu.
Tämä on minulle toinen reality bypass. En voisi ottaa merkittävästi yli 10 vuoden asuntolainaa, koska koko lainanhoitokustannus nousee suhteettoman suureksi.

Muista kuitenkin tämä keskustelu sitten kuin laina on maksettu. Pudota kk-erääsi viimeisen lainaerän jälkeen haluamasi määrä saadaksesi lisää liikkumavaraa talouteesi, ja laita loput tuottamaan kk-eriä jatkaen, mutta tällä kertaa omaksi eduksesi.

Lähtökohta on hommata itsensä tavalla tai toisella tilanteeseen, jossa ei eletä kädestä suuhun. Sen voi tehdä joko tuloja nostaen (vaikkapa sijoittamalla) tai kuluja alentaen, tai vaikka molemmilla. Kaiken polttaminen joka kuukausi vastaa polkupyörän vieressä juoksemista, kun on niin kiire, ettei ehdi opetella ajamaan.