Etusivu Keskustelu Autot Uudet autot Suomessa myydään uusia henkilöautoja selvästi muita Pohjoismaita vähemmän Vastaa aiheeseen: Suomessa myydään uusia henkilöautoja selvästi muita Pohjoismaita vähemmän

#851874 Ilmoita asiaton viesti

740 GLE
Osallistuja (Participant)

@HybridRules: löysit jo mitä indeksisijoittaminen tarkoittaa, joten lisään vain perustelun.

Yleisiä indeksejä seuraavat rahastot eivät yritä ovelasti pelata muiden rahoja itselleen, vaan ne tyytyvät kuvastamansa indeksin sisältämien yritysten todelliseen kestävään tuottoon. Siitä syystä ne ovat niin yksinkertaisia, että ne palautuvat exceliin ohjelmoitavaksi laskukaavaksi. Esimerkiksi Seligsonin pankkiiriliikkeen OMXH25ETF seuraa Helsingin pörssin OMHX25 indeksiä, joka koostuu 25 eniten vaihdetusta osakkeesta Helsingissä niiden laskennallisten painojen suhteessa. Se on jopa niin automaattinen, että kun aiemmin indeksiin kuulunut Talvivaara joutuu vaikeuksiin ja lakkaa kiinnostamasta, tilalle nousee automaattisesti uusi yritys, joka ottaa oman ansaitun paikkansa top 25 joukossa. Rahaston omistajan ei tarvitse tehdä mitään, ja rahastoa hallinnoiva pankkiiriliike vain seuraa taulukkoa, johon ei paljon paukkuja kulu ammattilaisella. Siksi OMXH25ETF:n hallinnointipalkkio on 0.18% vuodessa.

Esimerkkirahasto OMXH25ETF maksoi ennen sen osana olleiden 25 yrityksen osingot rahaston omistajille, mutta koska tämä osinkotulo on tietenkin verollista, vuoden 2015 jälkeen myös osingot on sijoitettu takaisin suoraan omistajan puolesta, joten ne jäävät kasvattamaan arvoa täysimääräisinä. Jo muutaman vuoden omistajat ovat saaneet lisäarvoa pääomansa lisäksi myös maksamattoman verovelan ansaitsemista osingoista. Tämä rahasto siis kuvastaa varsin tarkasti Helsingin pörssin kiinnostavimpien yritysten tuottoa. Mitä se muuta voisi tehdäkään, koska tuo rahasto on ns. fyysinen rahasto, joka oikesti sisältää indeksiin kuuluvia osakkeita niille määrätyissä suhteissa. Rahasto siis ON seuraamansa indeksi, joten tämä indeksirahasto menee tasan sinne, mihin nuo 25 yritystäkin. Eli keskimäärin erittäin hyvin.

Manageerattuja rahastoja hallinnoi joku ammattilainen aktiivisesti. Hän pelaa rahaston koko arvolla yrittäen voittaa markkinat omalla näkemyksellään. Hänellä on koko päivä aikaa, eikä hän ole pöljä, mutta rasitteenaan muutama ongelma. Hän pelaa niin suurella potilla, ettei sitä välttämättä mahdu paljon heiluttelemaan heiluttamatta markkinoita samalla. Pienissä yrityksissä voi olla hyviä ostopaikkoja, mutta niitä ei riitä kymmenillä miljoonilla ostavalle, joten yrityskoko rajautuu niihin, joita kaikki muutkin seuraavat. Lisäksi ammattilaisen asiakas on amatööri, joka ei kestä hetkeäkään tappiota, vaan vie rahansa pois trendin kääntyessä. Näin ammattilainenkin joutuu tekemään lyhytnäköisiä ratkaisuja, vaikka omaan salkkuunsa hän ostaakin karmeita tunnuslukuja esittävää rakennusliikettä syvimmän laman pohjalla. Nokkelimmat rahastosijoittajat seuraavat rahastonhoitajansa edesottamuksia vertailuindeksin avulla. Jos rahasto jää vertailuindeksistään, aletaan kysyä syyllisiä. Siksi rahastonhoitaja ei uskalla poiketa vertailuindeksistään kovin paljon. Toisin sanoen, hän ohjaa rahastoaan suunnilleen yllä kerrotun indeksin tavoin, mutta 0.18% sijasta ottaa siitä tyypillisesti kymmenkertaisen palkkion. Siksi manageerattu rahasto tyypillisesti häviää indeksirahastolle suunnilleen hoitokulujen verran.

0.18% vs. 1.8 % kuulostaa vähältä, mutta se lasketaan pääomasta eikä tuotosta. Pääoma on omistajan omaa rahaa, vain tuotto on palkkaa. Ja kun vertaat salkunhoitajan kulua keskimääräiseen 3 – 4 % osinkopottiin, huomaat pankkiirin vievät helposti puolet omistajan osingoista!!!

No miksikös se asiasta perillä oleva maksaisi edes tuota 0.18% ETF hoitopalkkiota, eikä osta samoja osakkeita suoraan itse? Tämä on täysin mahdollista, ja niin rahamiehet tekevätkin. Mutta palkansaajan kuukausisäästöt hupenevat pankin ostotoimeksiantojen maksuihin, jos jokainen kauppa maksaa vaikka 0.2% + 8 €. Kerran kuukaudessa 25 osaketta ostava maksaa 300 ostopalkkiota vuodessa. Sama potti yhdellä toimeksiannolla ETF:n säästää 299 ostopalkkiota. Tämä on siis palkansaajan etu indeksirahastossa, vaikka niiden kaikkien kaavat ovat täysin avoimia. Teknisesti niitä kyllä pystyisi peesaamaan, mutta se maksaisi enemmän kuin pakkiirin perimä palkkio automaattirahaston hoidosta. Indeksirahaston hallinnointipalkkion edullisuutta kuvaakin hyvin se, että vaikka tiedän mitä pitäisi ostaa ja kuinka paljon, pelkkien kaupankäyntikulujen vuoksi en pysty edes itse ostamaan samoja osakkeita yhtä halvalla!

Joka vuosi moni salkunhoitaja voittaa indeksin. Seuraavana vuonna eri salkunhoitajat voittavat indeksin. Jo muutaman vuoden periodilla indeksi voittaa 90% kaikista salkunhoitajista. Indeksi on mahdollista voittaa helpostikin riskitasoa lisäämällä (all-in yhteen lappuun), mikä ei kannata pidemmän päälle. Indeksin voi voittaa myös kestävällä tavalla, mutta se vaatii niin poikkeuksellista kykyä, että Peter Lynchin, Charlie Mungerin ja Warren Buffetin tapaiset gurut jotka siihen pystyvät kestävällä tavalla tunnetaan nimeltä.

Buffet suosittelee itsekin indeksisijoittamista yleisohjeena, vaikka on oman omaisuutensa luonutkin täysin päinvastaisella arvosijoittamisen yrityspoiminnalla. Mutta noilla näytöillä ei tarvi olla edes leuhka todetessaan tosiasian. Asiaa demotakseen hän löi miljoonasta vedon, joka näytti aika houkuttelevalta. Buffet nimittäin lupasi ottaa oman osaamisensa kokonaan pois pelistä, ja pelata sokkona indeksin puolesta tekemättä itse yhtään mitään. Hän valitsi tunnetun amerikkalaisen S&P500 indeksin, jonka 10 vuoden tuoton sai pyrkiä ylittämään kuka tahansa, millä tahansa valitsemallaan manageeratulla rahastolla, vaikka ammattilainen itse hoitamallaan rahastolla. Täytyy olla herkullinen tilalle ammattilaiselle kukistaa Buffet täysin vapailla omilla valinnoilla, etenkin kun Buffet antaa etumatkaa lyömällä aivot narikkaan vain odottamalla ajan kulumista.

Ja kuinkas kävikään:

https://www.talouselama.fi/uutiset/buffettin-vedonlyontivoitto-sinetoityi-pari-miljoonaa-meni-tyttojen-hyvaksi/d8880cb9-9b88-3bee-b739-47f2b240eea6