Etusivu Keskustelu Autot Uudet autot Suomessa myydään uusia henkilöautoja selvästi muita Pohjoismaita vähemmän Vastaa aiheeseen: Suomessa myydään uusia henkilöautoja selvästi muita Pohjoismaita vähemmän

#851919 Ilmoita asiaton viesti

740 GLE
Osallistuja (Participant)

@Intelligentsia: me olemme löytäneet jotain sellaista, mitä Kumppani näytä löytävän.

Kerron tämän nyt vielä kerran, mutta sitten saa riittää. Lyhyt vastaus Kumppanille on, että tuloista riippumatta säästää voi vain se, joka säilyttää taloudellisen liikkumavaransa eikä kuluta kaikkia tulojaan.

Kumppani: Tuo 700/kk voi olla ihan normi kustannus autosta yhdellä, kun toisella se on vaikka 400/kk. Ei siihen tarvitse liittää mitään ajatusta, että vedettäisiin talous äärirajoille, jos sitä tarkoitit?
Ei talouden liikkumavara ole mikään yksi numero, vaan se tulee siitä, että kuluttaa vähemmän kuin tienaa olivatpa tienestit mitä tahansa.

Luulin näiden kommenttiesi kuvastavan liikumavaran (=irtorahan) vähyyttä:
Kumppani: Kuinkas moni nuori ostaa uuden auton (merkistä viis, eikö vain) noin ylipäätään? Sekö, joka säästää omistusasunnon ostaakseen ja makselee opintovelkojaan?
Kumppani: Moniko oletuksena repii vielä saman 700€ sijoituksiin liisarihinnan päälle
Kumppani: Asuntolainaakin on ja menoja riittää toki muuallekin
Vuosikymmenien asuntolainan tavoin nuo kaikki ovat omia valintoja. Sen valinnan seurauksena asutaan ja ajetaan tänään leveämmin, mutta tuleva ostovoima on jo syöty. Se valinta voi olla perusteltu, kunhan pystyy elämään sen seurausten kanssa, jotka ovat itse aiheutettuja.

Kumppani: Säästyneellä rahalla? Miksi minusta sinulla on vieläkin vähän hahmottamista tässä suhteessa. Ehkä tod.näköisesti hyvät tulosi vähän vääristävät tilannetta? Sen lisäksi sama talous saattaa nimittäin laskea, että sille ”säästölle” on jokin muu kohde jo mietittynä normikotitalouden menoissa jo
Työnnä demarijargon sinne mistä sen löysitkin.

Minun taloudessani oli liikkumavaraa ensi palkastani lähtien, vaikka nuoren insinöörin tavoin jouduin aloittamaan pakan pohjalta. Se on teollisuuden ammattimiehen liittojen neuvottelemia alempana. Sairaanhoitajat olivat 30 vuotta ennen tämän vuosituhannen tasokorotustaan mielestään palkkakuopassa. Ensimmäisessä vakituisessa työpaikassani mietin keinoja sinne kuopan pohjalle pääsemiseksi, mutta silloinkin taloudessani oli liikkumavaraa, josta merkittävän osan tein poistumalla kalliilta ruutukaavalta halvalla paljon ajetulla Opel Kadetilla.

Viime vuodet olen seurannut seuraavaa kierrosta aloittaneiden nuorempien teknokraattien elämää heidän aloittaessaan alle taulukkopalkan puuttuvalla viimeisellä opinnäytetyöllä ja muodollisella valmistumisella kiristettynä. Kumpikin sai tosin työn ohessa valmistuttuaan korotuksen ja pääsi alkupalkkaan. Suomalaisten mediaanipalkkaan on vielä matkaa. Suotuisten perheolojen seurauksena nämä nuoret veijarit vetävät vanhempiaan paremmin ja toinen itseään vanhemmalla Mersulla halvasta vuokra-asunnostaan kulkien ja toinen polkupyörällä kesät talven työmatkoja kulkien säästää osakeindeksirahastoihin.

Sää et vaan osaa!

Kumppani: Kyllähän tuo monella vaikkapa nuorella ruuhkavuoden pariskunnalla, jolla on asunto hankittu, pari lasta pyörimässä jaloissa, auto hommattuna jne. varmaan ihan nurkan takana häämöttää…
Tämä peli hukkaa elämän valttikortit. Vähän kauempana vuokralla asunut ja vuokra-asuntonsa turvin työn perässä paikkakuntaa vaihtanut ja samalla määrätietoisesti säästänyt naapuri saattaa parinkymmenen vuoden jälkeen ostaa naapurikämppäsi edes lainaa kysymättä.

Velkaa kannattaa ottaa vain välttämättömyyteen ja tuottavaan sijoitukseen. Asuntolainan ymmärrän, koska sen välttäminen vaatii kohtuullisen hyvää palkkatasoa ja pitkäjännitteisyyttä tai kohtuuttoman kovaa askeesia tai kaikkia kolmea. Fiksuimmat tosin juonivat itsensä asumaankin lainatta.

Kaikki muu laina osuu maksajan puolelle Einsteinin teemaan maailman kahdeksannesta ihmeestä. On oma valinta haluaako osallistua lainoitetun tulevaisuuden maksajan vai saajan puolelle:

”Compound Interest is the 8th wonder of the world. The one who understands it, earns it…the one who does not, pays it.

— Albert Einstein

Sinulla on valintoihisi varmaan hyvät syysi, joita en halua kiistää. Mutta niiden syiden vuoksi olet lihavoidussa osassa Albert Einsteinin havaintoa.