Etusivu Keskustelu Autot Uudet autot Katumaasturien suosio kasvaa Vastaa aiheeseen: Katumaasturien suosio kasvaa

#868197 Ilmoita asiaton viesti

HybridRules
Osallistuja (Participant)

Ilmanvastuksen vaikutus suurenee ekponentiaalisesti nopeuden funktiona ja siksi juuri sen vaikutus polttoaineenkulutukseen ei ole käytännön ajonopeuksissa suuri. Paitsi yli 90km/h nopeuksissa se varmaankin alkaa näkyä.

Se minun ”empiirinen tutkimus” -juttu yritti olla ikäänkuin huumorin avulla huomion kiinnittäminen siihen tosiseikkaan, että auton keskikulutus on perinteisesti kaupungissa suurempi kuin maantiellä, vaikka kaupungissa ilmanvastus ei vaikuta käytännöllisesti katsoen ollenkaan.

Eikä taida katumaasturien ilmanvastus järkyttävän paljon suurempi olla kuin isompien ei-maasturienkaan. Tätä en kyllä tiedä, enkä ala sitä tutkia. Varmaan kohta selviää onko vaiko ei.

Ei kai oikein voi ollakkaan sellaista yksiselitteistä arvoa kuin ilmanvastus, koska sen suuruus riippuu nopeudesta. On vain ilmanvastuskerroin, joka käsittääkseni selvitetään tuulitunnelikokeilla. Ja yhden lukemani artikkelin mukaan ilmanvastuksia alettiin normiautoistakin tutkia 70-luvun öljykriisin seurauksena, kun autojen kulutusta haluttiin pienentää.

Minkä pisaran muoto on paras, tahtoo NHB tietää? En kyllä tiedä, mutta veikkaisin, että vapaasti putoavan vesipisaran muoto olisi hyvä. Vesipisara varmaankin muotoutuu ilmavirran vaikutuksesta vähiten liikettä vastustavaan muotoon.

Näissä keskusteluissa on alati avatud mahdollisuus eksyä suolle. Nyt aioin tämän keskustelun upottavista paikoista huolimatta pyrkiä kantavalle maalle. Että jos Helsingistä Ouluun ei ole temppu eikä mikään ajaa 87km/h niin olkoon niin. Ei taida liikennetilannekaan enää nykyään niin paljon vaikuttaa, kun on pitkät pätkät moottoritietä ja nelostiellä ohituskaistoja.