Kheopsin pyramidi eli niin sanottu Suuri pyramidi Egyptin Gizassa on rakennettu noin 2 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua, mutta se pitää edelleen sisällään tieteelle tuntemattomia salaisuuksia.

Valtava, noin 140 metriä korkea pyramidi on hämmentänyt ihmisiä kautta historian, ja sen rakennetta ja tarkoitusta on vuosisatojen mittaan myös pyritty selvittämään – viimeisten satojen vuosien aikana myös yhä tieteellisemmin.

Siitä huolimatta vasta vuoden 2017 marraskuussa selvisi, että nykyisin tunnettujen Suuren gallerian ja Kuninkaan kammion yläpuolella on ennestään tuntematon, noin 30 metriä pitkä ja useita metrejä korkea tyhjä tila.

Tila löytyi myoniradiografialla, jossa tutkijat läpivalaisivat pyramidia alkeishiukkasilla.

Äskettäin löydetty kammio sijaitsee kuvan ”varjostetussa” kohdassa. (Kuva Giulio Magli)

Toistaiseksi on vasta selvää, että tila on olemassa, mutta sen tarkoitus on täysi mysteeri. On mahdollista, että selitys on niinkin arkinen kuin pyrkimys keventää Suuren gallerian kattoon kohdistuvaa painoa.

Giulio Magli, Milanon teknillisen yliopiston (Politecnico di Milano) matematiikan laitoksen johtaja ja arkeoastronomian professori, esittää kuitenkin toisen ja huomattavasti enemmän ihmismieltä kiehtovan selityksen. Hän ei usko katon kevennykseen, sillä Suuren gallerian katto on jo valmiiksi porrastettu tästä syystä.

”On olemassa selitys, joka sopii pyramidin teksteistä saamaamme tietoon egyptiläisistä hautajaisperinteistä”, Magli sanoo.

”Teksteissä faarao, ennen kuin hän saavuttaa pohjoistaivaan tähdet, joutuu kulkemaan ’taivaan portin’ kautta ja istumaan ’rautaisella valtaistuimella’.”

Game of Thronesin Rautavaltaistuin on todennäköisesti hieman näyttävämpi kuin faaraon rautainen valtaistuin. Vaikka mistäs sitä vielä varmaksi tietää…

Magli siis uskoo, että tämä rautavaltaistuin saattaa sijaita marraskuussa havaitussa kammiossa. Teoriaa tukee myös se seikka, kammiosta saattaa olla suora yhteys pyramidin pohjoisella sivulla kulkevaan, toistaiseksi tutkimattomaan käytävään.

Käytävää pitkin olisi ”suora yhteys” pohjoisiin tähtiin.

Käytävä on hyvin kapea ja toistaiseksi tukittu, mutta sen avaamista ja tutkimusta on suunniteltu jo ennen kammion löytymistä.

Game of Thrones -televisiosarjan faneille täytynee silti tuottaa pettymys: vaikka ”rautavaltaistuin” saattaa synnyttää mielikuvan miekoista taotusta istuimesta, on pyramidin valtaistuin todennäköisesti vähemmän vaikuttava esitys samasta teemasta.

Muinaisessa Egyptissä kun ei vielä tunnettu raudan valmistamiseen tarvittavaa tekniikkaa, joten kaikki rautaesineet olivat meteoriiteista saatua taottua rautaa.

Jos faarao Kheopsin (eli virallisesti Khufun) valtaistuin todella on olemassa, se saattaa olla puurakenteinen ja vain päällystetty ohuilla metallilevyillä samaan tapaan kuin hänen äitinsä setripuinen ja kullalla ja fajanssilla päällystetty valtaistuin.

Mutta vaikka Khufun valtaistuin olisikin ”vain” meteoriitin kappaleilla päällystetty puinen valtaistuin, olisi sen olemassaolo ja löytyminen 4 500 vuotta suljettuna olleesta kammiosta yksi arkeologian tämän vuosisadan suurimmista löydöistä.