kia_logoKia-merkki tulee sino-korean kielen sanasta ki, mikä tarkoittaa ”tulee ulos”, johon on lisätty a-kirjain tarkoittamaan Aasiaa. Kia Motors Corporation perustettiin vuonna 1944, joten se on tavallaan Etelä-Korean vanhin autonvalmistaja. Tosin yhtiö aloitti toimintansa valmistamalla polkupyörien runkoja ja osia. Kuorma-autot tulivat mukaan tuotantoon vuonna 1962 ja henkilöautot 12 vuotta myöhemmin.

Vauhtiin Kian tuotanto pääsi vasta vuonna 1986, kun se aloitti yhteistyön Fordin kanssa. Käytännössä se tarkoitti, että Kia valmisti vanhoja Mazda-malleja vähän uudelleen muotoiltuna, joita myytiin Fordeina mm. Australiassa ja Yhdysvalloissa. Omia malleja Kia alkoi suunnitella 1990-luvulla ja esimerkiksi Sportage syntyi vuonna 1993. Kia ajautui kuitenkin konkurssiin vuonna 1997, minkä jälkeen Hyundai osti enemmistön yhtiöstä.

Vuosi 2004 oli tärkeä Kialle, sillä tuolloin muurattiin Slovakian tehtaan peruskivi ja maahantuonti Suomeen alkoi. Kia on yksi viimeisiä Suomeen tulleita suuria automerkkejä ja se on saavuttanut kymmenessä vuodessa kuuden prosentin markkinaosuuden. Päätekijänä siinä on Slovakiassa valmistettava Ceed, minkä lisäksi Rio ja Sportage ovat myynnin kantavia pilareita.

Lue myös:

Näytä kaikki Kia-aiheiset artikkelit

Katso myös autohinnastosta eri mallien myyntihinnat.