Kiina aikoo lähettää ensimmäisenä maana laskeutumisluotaimen Kuun pimeälle puolelle, kertoo Science Alert.

Viikonloppuna Kiina lähetti Kuuta kiertävälle radalla Queqiao-nimisen satelliitin, jonkatarkoitus on avustaa myöhemmin lähetettävää Chang’e-4-luotainta tehtävässään.

Kuu kiertää akselinsa ympäri samassa ajassa kuin se kiertää Maan ympäri. Tästä syystä Kuusta näkyy aina Maahan sama puoli.

Ihmiset kyllä tietävät, miltä Kuun pimeä puoli näyttää eri avaruuslentojen havaintojen ansiosta. Ihmiset eivät kuitenkaan ole koskaan lähettäneet Kuun pimeälle puolelle avaruusalusta.

Ainoa poikkeus tästä oli Ranger 4 -luotain, jonka oli tarkoitus lähettää Maahan kuvia ennen törmäämistään Kuun pimeällä puolelle. Luotain ei kuitenkaan toiminut suunnitellusti, ja kuvat jäivät saamatta.

Kuun pimeälle puolelle on vaikea lähettää avaruusaluksia. Tämä johtuu siitä, että kun luotain on Kuun pimeällä puolella, Kuu estää radiosignaalien pääsyn takaisin Maahan.

Tässä ongelmassa Queqiao-luotaimen on tarkoitus auttaa. Se toimii viestintäsiltana Chang’e-4:n ja Maan välillä. Queqiao asettuu niin sanottuun Lagrangen pisteeseen. Ne avaruudessa olevia kohtia, joissa kahden toisiaan kiertävän massapisteen (Auringon ja Maan tässä tapauksessa) vetovoimat sekä keskipakoisvoima kumoavat toisensa niin, että kolmas objekti voi pysytellä niissä paikoillaan suhteessa kahteen muuhun kappaleeseen.

lagrange points

Lagrangen pisteitä. (Anynobody/Wikimedia Commons)

Queqiao asettuu 65 000 kilometrin päähän Kuusta, mistä se voi lähettää Chang’e-4:n signaaleja Maahan. Sen on määrä asettua paikalleen kesäkuussa. Chang’e-4 lähtee matkaansa myöhemmin tänä vuonna.

Chang’e-4:n kyydissä matkaan lähtee myös muun muassa perunansiemeniä sekä silkkimadon toukkia.

Kuten Tekniikan Maailma aiemmin keväällä kirjoitti, Kiina aikoo luoda Kuun Maahan näkymättömälle puolelle ”minibiosfäärin”, joka pitää suunnitelmien mukaan sisällään muun muassa silkkimatoja, lituruoho-ristikukkaiskasveja sekä perunansiemeniä.

Silkkimadot ja kukkakasvit pitäisivät toisiaan hengissä kasvaessaan Kuun elottomalla pinnalla.