Kiina on rakentanut mullistavin ominaisuuksin varustetun ”supermateriaalin” massatuotantoa varten kokoonpanolinjan Etelä-Kiinan Shenzhenin kaupunkiin, kertoo Newsweek.

Kyseisellä kokoonpanolinjalla on valmistettu tähän mennessä monia erikoismateriaaleja. Kiinan valtion media CCTV kertoi viime viikolla, että yksi valmistetuista ”supermateriaaleista” tekee esineistä näkymättömiä.

Valtion median raportissa korostettiin, että valtiolle työskentelevät tutkijat ovat kehittäneet ”supermateriaaleja” maan ilmailuteollisuuden kehitystarpeisiin.

”Supermateriaali”-termillä viitataan metamateriaaleihin eli keinotekoisiin materiaaleihin, joilla on tavallisista materiaaleista eroavia ominaisuuksia. Jotkut metamateriaalit kykenevät taittamaan infrapunasäteilyä, mikä tarkoittaa sitä, että niitä voi käyttää niin sanottujen ”näkymättömyysviittojen” valmistuksessa.

Vaikka Kiinan valtion media ei raportissaan kertonutkaan tarkalleen, mistä metamateriaalista on kyse ja mihin ilmailuun liittyvään sitä käytettäisiin, tiesi yksi Kiinan suurimmista uutistoimistoista Sina kertoa tällä viikolla, että käyttökohteena olisi sotilasilmailu ja erityisesti viime vuonna käyttöön otettu Kiinan ilmavoimien uusinta teknologiaa edustava Chengdu J-20 -hävittäjä.

On siis mahdollista, että maan ilmavoimien lippulaivahävittäjiin tulee tällaista näkymättömyysteknologiaa jossain vaiheessa. Materiaalin avulla ne voivat tulla näkymättömiksi esimerkiksi tutkille.

Televisioraportissa esitetyllä videopätkällä vierailtiin laboratoriossa, jossa tutkijat syöttivät materiaalipaloja kokoonpanolinjan laitteesta toiseen.

Salamyhkäiset palat olivat 80 senttimetrin pituisia sekä 60 senttimetrin levyisiä. Raportissa kerrottiin, että palat ovat pronssipäällysteisiä ja että niitä tultaisiin käyttämään kiinalaisen mysteerimateriaalin pohja-aineksena.

Pohja-ainekseen lisätään erityinen kalvokerros, jossa on tuhansia pikkuriikkisiä kuvioita. Niiden sanotaan Newsweekin mukaan sisältävän tuhansia ihmissilmälle näkymättömiä mikrorakenteita. Näitä mikrorakenteita käytetään metamateriaalin ominaisuuksien säätelyyn.