Kiinaan on rakennettu erikoinen, yli 100 metriä korkea torni, jota sen ylläpitäjät kutsuvat maailman isoimmaksi ilmanpuhdistimeksi. Vertailun vuoksi: Helsingin olympiastadionin tornin korkeus on 72 metriä.

Torni on rakennettu Xianin kaupunkiin Shaanxin provinssissa Pohjois-Kiinassa.

South China Morning Post kirjoittaa, että rakennusprojektia johtavat tutkijat sanovat tornin tuoneen merkittävän parannuksen alueen ilmanlaatuun 10 neliökilometrin alueella.

Kyseessä on kokeilu, jolla on tarkoitus testata keinoja taistella Kiinaa riivaavaa ilmansaasteongelmaa vastaan.

Päätutkija Cai Junji sanoo lehdessä, että torni on tuottanut 10 miljoonaa kuutiometriä puhdasta ilmaa sen käynnistämisen jälkeen. Sellaisina päivinä, jolloin saasteita on ollut ilmassa paljon, torni on onnistunut laskemaan savusumun määrää kohtuullisille tasoille.

Järjestelmän toiminta perustuu kasvihuoneisiin, joita on rakennettu tornin juurelle. Kasvihuoneet peittävät noin puolikkaan jalkapallokentän kokoisen alueen.

Saastunutta ilmaa imetään kasvihuoneisiin, missä aurinkoenergia lämmittää sitä. Lämmin ilma nousee tornin läpi ja kulkee useiden eri puhdistussuodattimien läpi.

”Tornilla ei ole kokoluokassaan vertailukohtaa – tulokset ovat melko rohkaisevia”, Cao sanoo. Hänen mukaansa torni toimii lähes ilman ulkopuolista sähkövirtaa päivänvalon aikaan.

Lehden haastattelemat paikalliset asukkaat antavat ristiriitaisia lausuntoja siitä, onko tornilla vaikutusta ilmanlaatuun. Joidenkin mielestä eron huomaa, toisten mielestä ei.

Cao suunnittelee kollegoidensa rakentavansa Kiinaan lisää vastaavia torneja, mutta vielä suurempina versioina.

Vuonna 2014 jätetyssä patenttihakemuksessa he ovat visioineet 500 metriä korkeita torneja, joiden juurella olisi 30 neliökilometrin verran kasvihuoneita. Tällainen viritelmä riittäisi puhdistamaan pienen kaupungin ilman.