Kiina haluaa luoda Kuun Maahan näkymättömälle puolelle ”minibiosfäärin”, joka pitää suunnitelmien mukaan sisällään muun muassa silkkimatoja, lituruoho-ristikukkaiskasveja sekä perunansiemeniä.

Silkkimadot ja kukkakasvit pitäisivät toisiaan hengissä kasvaessaan Kuun elottomalla pinnalla, kertoo The Daily Telegraph.

Kunnianhimoinen suunnitelma elämän luomisesta ulkoavaruudessa tullaan toteuttamaan osana Kiinan myöhemmin tänä vuonna suoritettavaa Chang’e 4 -kuuluotaintehtävää.

Mikäli kaikki etenee suunnitellusti, madot, kasvit sekä siemenet tullaan kuljettamaan Kuuhun joulukuussa Chang’e-4-laskeutumisluotaimen sekä kuumönkijän kyydissä.

”Minibiosfäärin” rakennustarvikkeet asetellaan 18 senttimetrin pituiseen alumiiniseoksesta valmistettuun ämpärimäiseen säiliöön veden, ravintoainelähteen, kameran ja datalähettimen kanssa.

Säiliöön pääsee auringonvaloa pienen putkilon kautta. Ja ei, Kuun ”pimeällä puolella” ei ole pilkkopimeää, vaan sinne loistaa lähes yhtä paljon auringonvaloa kuin Kuun Maahan näkyvälle puolelle.

Säiliöön istutetut kasvit alkavat tuottaa happea, jonka tuloksena silkkimadot kuoriutuvat koteloistaan. Kuoriuduttuaan madot tuottavat hiilidioksidia ja jätettä, mikä tehostaa kasvien kasvua, kuvailevat kiinalaiset tieteilijät minieliökehäprojektin suunniteltua kulkua Daily Telegraphin mukaan.

Peruna ja lituruoho valittiin kokeelliseen tehtävään siksi, että ne kasvavat riittävän nopeasti ja myös siksi, että niiden kehitystä on helppo tarkkailla. Perunasta voisi tulla myös elintärkeä ravinnonlähde tulevaisuuden avaruusmatkailijoille, tuumi kiinalaisen Chongqing University -yliopiston professori Liu Hanlong Xinhua News Agency -uutistoimiston haastattelussa Daily Telegraphin mukaan.

”Tutkimuksemme voi auttaa kartuttamaan lisätietoa kuuaseman rakentamisesta sekä Kuun pitkäaikaisesta asuttamisesta”, Hanlong jatkoi.

Kansainvälisen avaruusasema ISS:n astronautit sekä Kiinan Tiangong-2-avaruuslaboratorion taikonautit ovat saaneet kasvit kukoistamaan matalalla Maan kiertoradalla, noin 400 kilometrin korkeudella.

Kuun pinnalla eli 380 000 kilometrin päässä Maasta olosuhteet ovat hieman monimutkaisemmat kuin kotipallomme lähietäisyydellä. Erot alkavat jo Kuun painovoimasta, joka on vain 16 prosenttia Maan painovoimasta.

Elävien eliöiden kehitys on kaikkea muuta kuin selvillä vesillä Kuun ilmastossa, jossa lämpötila vaihtelee yli sadasta pakkasasteesta yli sadan celsiusasteen hellelukemiin.

Kiinalaistutkijoiden mukaan minieliökehän sisäänsä sulkevassa säiliössä lämpötilan tulisi pysytellä 1 ja 30 plusasteen välillä, jotta luomiskoe onnistuisi.