Katuvalot ovat niin vanhanaikaisia! Eikö olisi paljon modernimpaa, jos kaupunki saisi yöllä valoa keinotekoisesta kuusta?

Tällainen kunnianhimoinen suunnitelma on virinnyt Kiinassa Chengdun kaupungissa, kirjoittaa brittilehti The Guardian. Lehden mukaan kaupunki suunnittelee keinotekoista kuuta, jonka avulla se voisi korvata kaupungin katulamput.

Suunnitelmasta kertoi aiemmin kiinalainen People’s Daily -lehti. Käytännössä se tarkoittaa, että kaupunki lähettää taivaalle vuonna 2020 satelliitin, joka valaisisi taivaalla kahdeksan kertaa kirkkaammin kuin Kuu.

Satelliitin valo riittäisi valaisemaan aluetta, jonka läpimitta olisi 10–80 kilometriä. Sen tarkkaa valaisualuetta pystyttäisiin kuitenkin hallitsemaan kymmenien metrien tarkkuudella, lehti kertoo.

Suunnielmia esitteli viime viikolla Chengdu Aerospace Sciencen ja Technology Microelectronics System Research Instituten hallituksen puheenjohtaja Wu Chunfeng. Testit ovat hänen mukaansa jatkuneet jo vuosia, ja nyt teknologia on tarpeeksi kypsää, että satelliitti voitaisiin laukaista vuonna 2020.

Epäselvää on, onko hankkeella Chengdun tai Kiinan hallituksen tuki. People’s Dailyn mukaan idean innoittajana on ”ranskalainen taiteilija”, joka aikoinaan kuvitteli peileistä tehdyn kaulakorun ripustamista Maan yläpuolelle, jolloin se heijastaisi auringonvaloa Pariisin kaduille vuoden ympäri.

Nähtäväksi jää, kuinka realistisia suunnitelmat ovat. Vastaavia viritelmiä pienemmässä mittakaavassa on kuitenkin jo kokeiltu, kertoo The Guardian.

Vuonna 2013 norjalaisen Rjukanin kaupungin yläpuolelle asennettiin kolme tietokoneella ohjattua peiliä. Ne seurasivat Auringon liikkeitä ja heijastivat sen säteitä kaupungin torille.

1990-luvulla venäläiset puolestaan onnistuivat laukaisemaan avaruuteen satelliitin, joka heijasti auringonvaloa takaisin Maahan. Idea oli tuolloin ainakin teoriassa toimiva.