Vaikka Kiinassa suunnataan hurjalla vauhdilla kohti NEV-autoja (New Energy Vehicle), mikä tarkoittaa käytännössä lataushybridejä ja sähköautoja, riittää markkinoita vielä polttomoottoreillekin. Niiden iskutilavuudet ovat autoveron ohjauksen myötä rivakasti pienentyneet, mutta edelleen on tilaa myös suurille, oikeille moottoreille.

Tätä mieltä ovat ainakin CHTC Motorin päättäjät, joiden Toyota Land Cruiser -kloonissa on esikuvan mukaisesti 4,6-litrainen V8-moottori. Siis kun kerran joku on suunnitellut auton ja päättänyt, mikä on siihen oikea moottori, ei sitä kannata kopiossa muuksi muuttaa.

Hämmentävän Land Cruiser -kopion takaa löytyy China Hi-Tech Group, joka on Kiinan valtion omistama monialayritys. Sen auto-osasto, CHTC Motor, myy Hengtian-merkkisiä autoja. Tähän saakka yhtiö on valmistanut kuorma-autoja, sähkökuorma-autoja ja sähkölinja-autoja, minkä lisäksi se omistaa hollantilaisen suurten painoluokkien kuorma-autoja valmistavan Ginafin.

Uusi maasturi ei kuitenkaan ole Hengtian, vaan V8-moottorinen auto on Tianma. Asiassa ei olisi muuten mitään ihmeellistä, mutta tuollainen Tianma on ollut jo aiemmin olemassa. Kiinalainen Baidu-sivusto ratkaisi ongelman ja löysi CHTC Motorin ja Tianma Auton yhteisyrityksen. Sen uuden tehtaan kapasiteetti on satatuhatta autoa vuodessa, ja siellä on tarkoitus valmistaa ensiluokkaisia, moderneja kookkaita katumaastureita.

Tianman mallimerkintä on L4600, jossa L-kirjain voisi tulla Land Cruiserista ja 4 600 tarkoittaa V8-moottorin iskutilavuutta. Tehoa moottorissa on 206 kilowattia, joka antaa autolle 196 km/h huippunopeuden. Kulutus ei ole ihan tätä päivää, sillä valmistajan ilmoituksen mukaan se on melkein viisitoista litraa sadalla.

Moottorin muuten valmistaa vuonna CHTC:n omistama vuonna 2011 perustettu Foti Power, joka tekee myös kolmelitraista V6-moottoria. Sekin vaikuttaa olevan Toyotalta kotoisin.Kuvat: CarNewsChina