Tieteen konsensus ihmisen alkukodista on viimeisen kymmenen vuoden aikana mennyt melko lailla uusiksi.

Uusia löytöjä tehdään jatkuvasti ja lajimme historia tarkentuu hieman jokaisen uuden tutkimuksen myötä.

Tekniikan Maailma on aiemmin tänä vuonna uutisoinut esimerkiksi Kreetalta löytyneistä 5,7 miljoonaa vuotta vanhoista jalanjäljistä ja Euroopassa 7,2 miljoonaa vuotta sitten eläneestä apinan kaltaisesta olennosta.

Siitä tiedeyhteisö kuitenkin on yhtä mieltä, että me kaikki olemme hyvin läheistä sukua keskenämme. Olemme kaikki alle 100 000 vuotta sitten Afrikassa eläneen pienen maailmanlaajuisesta katastrofista selvinneen ihmisyhteisön jälkeläisiä.

Tuore tutkimus osoittaa, että olemme saaneet merkittäviä piirteitä myös Aasiassa kehittyneiltä esi-isiltämme.

Kansainvälinen tutkijaryhmä vertasi tutkimuksessaan vanhinta löydettyä Homo sapiensin fossiilia Kiinasta 40 vuotta sitten löydettyyn ”Dali-miehen pääkalloon”. He huomasivat, että kallot ovat rakenteeltaan hyvin pitkälti samanlaisia, vaikka niiden välillä on 40 000 vuotta ja 10 000 kilometriä.

”Dali-miehen pääkallona” tunnettu kallo on noin 260 000 vuotta vanha. Sen uskottiin aikanaan kuuluneen myöhäiselle Homo erectus -lajin edustajalle.

10 000 kilometrin päässä Marokossa sijaitsevasta Jebel Ihroudin luolasta löydetyn Homo sapiensin varhaisimman tunnetun pääkallon iäksi on arvioitu 300 000 vuotta.

Tutkijoiden mukaan tämä on osoitus siitä, että Homo sapiens ei ollut eristäytynyt Euraasiassa eläneistä varhaisista esi-isistämme. Sen sijaan tutkijat uskovat nykyihmisen esi-isien liikkuneen Afrikan ja Aasian välillä jakaen geeniperimäänsä keskenään tuhansia vuosia ennen kuin maapallon ihmisväestö keskittyi Afrikkaan.

”Uskon geenien virran olleen monisuuntainen, joten osa eurooppalaisissa tai afrikkalaisissa ihmisissä tavatuista ominaisuuksista on saattanut saada alkunsa Aasiasta”, toteaa tutkimuksen toinen kirjoittaja Sheela Athreya Texas A&M -yliopistosta.

Kerroimme ihmislajin kehityksestä laajasti lehtemme numerossa 20/2017. Artikkelin pääset lukemaan tästä.

Dali-miehen pääkallon tuore tutkimusraportti on julkaistu American Journal of Physical Anthropology -tiedejulkaisussa.