Soittakaa te meille, ensi vuonna me soitamme teille!

Edullisten kitarapakettien laatua selvittivät tässä vertailussa kitaristit, joita sanotaan Suomen parhaiksi. Se on hyvä, sillä oikean soittimen valinta on vakava asia. Monen aloittelijan ura saattaa näet lopahtaa lyhyeen, jos kitara ei tottele tai sovi käteen. Mutta jos sopii, niin ehkä vuoden päästä meille soittaa taas yksi uusi pelimies.

Kitaran osto on periaatteessa yksikertaista, sillä merkkejä, malleja, värejä ja hintaluokkia on joka lähtöön. Jos omalla kylällä ei ole alan liikettä, niin nettikauppojen avulla markkina-alueen voi laajentaa vaikka maapallon kokoiseksi. Pulma onkin se, minkä kitaran ja vahvistimen hankkisi.

Kokosimme pääkaupunkiseudun liikkeistä kiintoisan otoksen halvimman pään kitaroita ja niihin sopivia vahvistimia. Lähtökohtana pidettiin sitä, että valmistajan on oltava alalla tunnettu soitinrakentaja, joka tekee ikään kuin ammattitaitonsa osoituksena kitaroita myös kalliimpiin hintaluokkiin.

Tässä puhutaan todellakin hintaluokista, koska kaikki mukana olleet laitteet on hinnoiteltu otsikolla joulupaketti, ja jonain muuna vuodenaikana hinta voi olla toinen.

Testin seitsemästä osanottajasta kolme on jo tehtaalla valmiiksi pakattuja (Ibanez, Squier ja Yamaha) ja loput neljä maahantuojan täällä kokoamia. Sopivan kitaran ja vahvistimen valinta jätettiin näissä tapauksissa myyjän harkittavaksi.

Piuhat Tarvikejohdon ja kitarajohdon eron huomaa jo silmämääräisesti. Huonolaatuinen ohut johto toimii enemmän vastuksena kuin johtimena. Toimivan johdon saa jo kymmenellä eurolla.
Maailmanmerkit

Melkein kaikki tunnetut kitaramerkit ovat lähtöisin vanhoista teollisuusmaista, mutta nykyisin ne valmistetaan kustannussyistä matalan palkkatason alueilla. Sillä, onko kitara valmistettu Koreassa, Kiinassa, Indonesiassa, Malesiassa tai Taiwanissa ei ole merkitystä, koska puulaadut ja tietokoneohjattu automaattikoneistus ovat samanlaiset maasta tai merkistä riippumatta.

HAGSRTÖM on vanha, jo 1920-luvulla aloittanut ruotsalainen soitinvalmistaja, joka 1950-luvun viimeisinä vuosina otti kitarat valmistusohjelmaansa. Testissä on Hagström F200 ja vahvistimeksi tarjottiin Marshall MG15DFX. Vaikka yhdistelmä on vertailun kallein (690 euroa), maahantuoja luokittelee sen silti joulupaketiksi – ja edustaahan se Hagström- ja Marshall-mallistojen edullisinta päätä.

IBANEZ on todella vanha espanjalainen kitaramerkki, joka siirtyi aikanaan japanilaiselle soitintehtaalle. Sähkökitaroiden valmistaminen aloitettiin siellä vuonna 1957. Kaiken tarpeellisen sisältävä soitin- ja vahvistinpaketti on testin huokein (250 euroa) ja varmasti houkutteleva juuri siksi.

LTD on osa 32-vuotiasta japanilaista yritystä nimeltä ESP (Electric Sound Products) Guitar Company. Vuonna 1996 aloitettiin Ltd-kitaroiden tuotanto. Testissä soitettiin mattamustalla M-50-kitaralla ja pikkuruisella Roland Micro Cube -vahvistimella. Niiden yhteishinta jää hieman alle 400 euron. 

Roland Microcube oli testin ainoa digitaalivahvistin ja se toimii myös paristoilla. Testin kevyinpänä se on helppo ottaa picnikille mukaan ja kiinnittää olkahihnaan.

 

SCHECTER aloitti tekemällä osia ja komponentteja kuuluisille kitaramerkeille kuten Fender ja Gibson. Kohta 20 vuotta sitten syntyivät ensimmäiset Schecter-kitarat. Suomessa Diamond Series Omen-6 -kitaran saa alle 300 eurolla, ja sen jatkeeksi testiin laitettiin kookas ja toiminnoiltaan monipuolinen Behringer V-Tone GMX110 -vahvistin. Vahvistimen hintalapussa lukee 169 euroa, mutta joulupaketin yhteydessä sen saa tasan 100 eurolla.

Behringer-vahvistimella on kokoa ja painoa, mutta myös monipuoliset lisäliittimet esimerkiksi ulkoisille äänilähteille.

SQUIER on maineikkaan Fender-kitaramerkin edullisempi versio, ja silläkin on ikää jo yli 40 vuotta. Tehdaspaketista kaivettiin Squier Srat Affinity -kitara, jossa on selvästi näkyvissä esikuvansa klassiset Stratocaster-muodot. Paketin jouluhinta on 430 euroa ja siihen kuuluu Fender G-DEC PR 718-vahvistin joka on toiminnoiltaan testin monipuolisimpia.

Fender Fender G-DEG PR 718 säätöpaneeli on ylä- pinnassa jolloin säätönupit ovat hyvin käsillä jos vahvistinta pidetään lattialla. Sisäänrakennettu bändimäinen komppi- ryhmä auttaa tarvittaessa tehdastaustoilla swingistä metalliin.

 

TOKAI tuli 1970-luvun puolivälissä tunnetuksi erittäin korkealaatuisista Japanissa valmistetuista Fender Stratocaster -kopioista. Niistä sanottiin, että ne olivat tuolloin jopa parempia kuin alkuperäiset. Joulupaketin hinnaksi on annettu 465 euroa ja mukana on Tokai Goldstar Sound -kitara sekä Roland Micro Cube -vahvistin.

YAMAHA on tehtaillut musiikki-instrumentteja jo 120 vuoden ajan! Yhtiön logossakin ristissä olevat kolme äänirautaa kertovat merkin taustoista sen, että moottorit tulivat ohjelmaan soittimia paljon myöhemmin. Gigmaster-paketti on sisältää Yamaha ERG 121C -kitaran ja Yamaha GA-15 -vahvistimen.