Nopeaa internetyhteyttä eli laajakaistaa hyödyntävä tietokone saattaa altistua väärinkäytösyrityksille tai ilkivallalle jopa päivittäin. Niinpä se tarvitsee suojakseen palomuuri- ja virustorjuntaohjelmistot, jotka turvaavat käyttäjänsä yksityisyyden ja pitävät tunkeilijat loitolla. Nämä tietoturvan kannalta pakolliset porttien vartijat kannattaa hankkia yhdessä helposti asennettavassa paketissa.

F-Secure Anti-Virus 5.41 ja F-Secure Distributed Firewall 5.50

McAfee Internet Control 5.5

Norman Internet Control 5.5

Norton Internet Security 2003

Panda Antivirus Platinum 7.0

Vertailussamme on mukana viisi täysin erilaista ja erihintaista ohjelmistoa, jotka sisältävät vähintään palomuuri- ja virustorjuntaohjelmiston – parhaimmillaan paljon muutakin. Kaikilla viidellä on kuitenkin yhteiset ja kunnioitettavat tavoitteet: kotitietokoneen tietoturvallisuuden takaaminen sekä yksityisyyden varjeleminen.

Ohjelmiston toimivuuden kannalta on tärkeää, että se pidetään ajan tasalla lataamalla virustunnisteet ja mahdolliset ohjelmapäivitykset internetistä. Päivittäminen tulisi tehdä heti ohjelmiston asentamisen jälkeen, koska vanhojen tietojen varassa toimiva ohjelma ei kykene suojaamaan tietokonetta viimeisimmiltä uhkilta. Niinpä jokainen testaamamme ohjelma suosittelee päivittämistä tai tekee sen automaattisesti.

Tietoturvaohjelmiston kulmakivi on palomuuri, joka säännöstelee tietokoneen ja internetin välistä liikennettä. Se pitää tunkeilijat loitolla ja auttaa käyttäjäänsä hallitsemaan internetin valtavaa tietovirtaa. Kaikkien ohjelmistojen palomuurit toimivat samalla tavalla, eli ne oppivat tietokoneen käytön yhteydessä, mitkä ohjelmat saavat käyttää internetiä ja miten. Oppiminen tapahtuu käyttäjän tekemien palomuurisääntöjen (firewall rule) kautta, ja tässä jokainen vertailumme ohjelmisto ajaa asiansa.

Jokainen vertailuumme osallistunut ohjelmisto sisältää palomuurin lisäksi myös taustalla toimivan virustorjunnan, jonka tehtävänä on tarkistaa kaikki tietokoneella käsiteltävät tiedostot viruksien varalta. Esimerkiksi tiedostoa avattaessa tai kopioitaessa torjuntaohjelma etsii tiedostosta viruksille ominaisia haitallisia piirteitä. Jos tiedosto havaitaan saastuneeksi, se korjataan tai eristetään niin, ettei virus pääse aktivoitumaan ja leviämään. Koska virustorjunta perustuu verkosta ladattaviin tunnisteisiin, se on juuri niin hyvä kuin sen viimeinen päivitys. Tunnistustarkkuudessa ei havaittu minkäänlaisia eroja, vaan kaikki ohjelmat löysivät ja poistivat kiintolevylle asennetut kymmenen erilaista virusta. Sen sijaan nopeus vaihteli yllättävän paljon.

Yksikään palomuuri- ja virustorjuntaohjelmisto ei kykene tarjoamaan täydellistä tietoturvaa, koska kaikki ihmisen suunnittelemat suojat voidaan kiertää tai murtaa. Jopa vertailutestimme voittaneet Norton Internet Security 2003- ja Panda Antivirus Platinum 7.0 -ohjelmistot ovat käytännössä hyödyttömiä, jos tietokonetta käytetään ajattelemattomasti ja turvallisuudentunteeseen tuudittautuen. Vapauden hinta on ikuinen valppaus, mutta nykyään se edellyttää myös tervettä vainoharhaisuutta.

(Tiivistelmä Tomin Heinvuon artikkelista TM 3/03, s. 56-65)