Kodeissa käytettävät kodin puhdistusaineet saattavat aiheuttaa pikkulapsien lihomista. Tähän tulokseen ovat tulleet kanadalaistutkijat, jotka analysoivat 3–4 kuukautta vanhojen vauvojen suolistobakteeristoa sekä tarkastelivat yksi- ja kolmevuotiaiden painoa.

Tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella lasten altistumista desinfiointi- ja pesuaineille sekä vastaaville ympäristöystävällisille tuotteille.

Kanadalaistutkijoide artikkeli on julkaistu CMAJ-lehdessä (Canadian Medical Association Journal).

Tutkijoiden aineistona oli 757 pikkulapsen ulostemikrobiston tiedot ja WHO:n määrittelemät kasvukaavat lapsen painoindeksin (BMI) kehittymisestä.

Tutkijat havaitsivat, että yhteydet 3–4 kuukautta vanhojen pikkuvauvojen suolistobakteereiden muutoksiin olivat voimakkaimpia niissä kotitalouksissa, joissa käytettiin säännöllisesti desinfioivia yleispuhdistusaineita. Näiden kotien vauvoilla oli suolistossaan vähemmän Haemophilus– ja Closridium-bakteereja, mutta tavanomaista enemmän Lachnospiraceae-bakteereja.

Tutkijat havaitsivat lisäksi, että mitä enemmän kodissa siivottiin desinfiointiaineilla, sitä enemmän lapsen suolistossa oli Lachnospiraceae-bakteereja. Samaa yhteyttä ei havaittu pesuaineiden tai ympäristöystävällisten puhdistusaineiden kanssa.

Lachnospiraceae-bakteerien määrällä saattaa olla yhteys myöhempään ylipainoon.

Tutkijoiden mukaan antibakteeriset puhdistusaineet voivat muuttaa ympäristön mikrobistoa ja muuttaa myös lapsen ylipainoisuusriskiä.

”Lapset, jotka elävät kodeissa, joissa käytetään desinfiointiaineita vähintään kaksi kertaa viikolla on kaksinkertainen todennäköisyys siihen, että heillä on korkeat Lachnospiraceae-bakteeripitoisuudet 3–4 kuukauden ikäisinä”,  sanoi Anita Kozyrskyj lastentautien professori Albertan yliopistosta.

”Kun nämä lapset olivat kolmevuotiaita, heidän painoindeksinsä (BMI) oli korkeampi kuin niillä lapsilla, jotka eivät ole altistuneita vauvoina runsaalle kodin desinfiointiaineille”